Column Karin Leeuwenhoek: Vinorgië

Column Karin Leeuwenhoek: Vinorgië

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl. In iedere editie van WINELIFE Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

Vinorgië

Mijn fascinatie voor Georgië, het land van de orange wine en vooral ook de oorsprong van de wijnbouw wordt almaar groter. Toch ben ik er nog nooit geweest. Want 1) het is best ver en staat niet bekend als toeristenbestemming. 2) Ik heb het op niets gebaseerde idee dat het er niet zonnig en warm is. 3) Ik denk dat er – naast ongerepte natuur – veel door mensenhanden geproduceerde Oostblok-lelijkheid is. En 4) het (zware?) eten trekt me niet. Vooroordelen, die hopelijk gauw eens doorbroken gaan worden.

Belangrijkste reden voor een bezoek: de oorsprong van de wijnbouw en de wijncultuur ligt hier, in de zuidelijke Kaukasus. Op het grensgebied van Oost-Europa en West-Azië. Inmiddels is vastgesteld dat er al 8.000 jaar geleden wijn werd gemaakt in Georgië. Dat is nog 2.000 jaar eerder dan de tot dan toe oudste, weliswaar grootschaligere wijnproductie. Waarvan sporen werden gevonden in buurland Armenië. Niet ver van de berg Ararat, bekend van de zondvloed en de Ark van Noach. Nog een goeie reden voor een bezoek aan Georgië: ik kan geen plek bedenken waar wijn drinken nog meer met de religie en cultuur verbonden is. Dat was vele millennia voor het christendom al zo, maar de kerk van Christus zette nog een tandje bij en verhief het zuipen zo ongeveer tot een heilige daad.

[…]

 

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 76. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam