Tribidrag

Tribidrag

Primitivo en zinfandel zijn in wezen dezelfde druif. Ze stammen af van een Kroatische variëteit met de naam tribidrag. In de loop der eeuwen hebben Tribidrags nazaten natuurlijk een eigen identiteit ontwikkeld. Als druif en als wijn. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST

Tribidrag
De oermoeder van primitivo en zinfandel

Over van alles wordt gevochten, ook over de herkomst van een druivenras. De zoektocht naar de oerouders van primitivo en zinfandel leest als De naam van de roos van Umberto Eco. Weliswaar ging het met minder moorden en bloederige afranselingen tussen de geestelijken van die tijd gepaard, maar het verzamelen van aanwijzingen en ontcijferen en vastleggen van in dit geval het druif-DNA heeft jaren gekost om dieper door te dringen in de herkomst. De drie J’s (Jancis Robinson, Julia Harding & José Vouillamoz) geven in Wine Grapes een uitvoerige beschrijving van die zoektocht, inclusief een stamboom.

Primativus

Zij schrijven onder andere op basis van schriftelijk bewijs, dat de primitivo al in 1799 gesignaleerd werd. In die dagen rond de eeuwwisseling vond de priester  van Gioia del Colle in Apulië een vreemde druif tussen de andere planten in zijn tuin. Die druif verraadde zichzelf doordat hij eerder rijp was dan de rest. Daarom noemde de priester hem primativo, afgeleid van het Latijnse primativus, dat staat voor zoiets als ‘de eerste die rijpt’. Dankzij die vroege rijping vormde de druif makkelijk veel suiker en dat in combinatie met andere kwaliteiten bezorgde hem een vaste plaats in de aanplant in Zuid-Italië. Primativo werd gezien als een lokale variëteit of krachtiger uitgedrukt: lokale specialiteit.

(…)

 

Wil je meer weten over deze druiven? Je leest het in WINELIFE 79. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam