Tips voor een wijnproeverij in je eigen tuin

Tips voor een wijnproeverij in je eigen tuin

De zomer is de ideale periode om zelf een wijnproeverij in eigen tuin te organiseren. Gezellig met familieleden, huisgenoten of een aantal vrienden. In dit artikel lees je wat er allemaal nodig is voor een geslaagde proeverij. Van hapjes, lichtsnoeren en spuugbakken tot professionele sigma verf. Alvast veel succes en plezier met de organisatie!

Tips voor een wijnproeverij in je eigen tuin

Tip 1. Creëer een sfeervolle tuin

Bij een wijnproeverij draait het natuurlijk hoofdzakelijk om de wijn zelf. Maar de sfeer eromheen is bijna net zo belangrijk. Geef jouw tuin daarom een flinke opknapbeurt en maak het terras zo sfeervol mogelijk. Maak de tuinmeubelen grondig schoon en zorg voor voldoende comfortabele zitplaatsen. Fris daarnaast het verouderde houten prieeltje of de afgebladderde kozijnen eens op met sigma s2u allure gloss verf. Deze verf is weervast en blijft ontzettend lang zitten. Het lijken misschien onbelangrijke details, maar een nette afwerking draagt echt bij aan de totale sfeer! Kleed vervolgens de tafel gezellig aan, hang een lichtsnoer op en zet een aantal grote plantenbakken met fleurige bloemen neer.

Tip 2. Kies een thema

Tijd voor de wijn! Hoewel je allerlei willekeurige wijnen kunt proeven, is het ook leuk om je aan een thema te houden. Bijvoorbeeld wijnen uit één specifiek land, uit een bepaalde regio of juist uitgekozen op de druifsoort. Trek dit thema eventueel door in de aankleding van je tuin of zelfs in de muziek en dresscode voor alle gasten.

Tip 3. Combineer de wijnen met hapjes

Lekkere hapjes mogen niet ontbreken bij een goede wijnproeverij. Pas de hapjes bij voorkeur aan op de wijnsoorten. Bij twijfel zit je met een uitgebreide brood- en kaasplank altijd goed.

Tip 4. Haal alle benodigdheden in huis

Haal alle benodigdheden voor de proeverij in huis en zet deze alvast klaar op tafel. Een aantal onmisbare items zijn: voldoende grote wijnglazen, een karaf met water om tussendoor de smaak te neutraliseren, een aantal spuugbakken/spuwemmers en wijnkoelers.

Tip 5. Beoordeel de wijnen blind

Het is leuk om de verschillende wijnen blind te proeven en te beoordelen. Plak de etiketten af en geef iedere fles een nummer. Laat iedereen de wijn beoordelen met een cijfer. Er zijn online genoeg kant-en-klare scorekaarten en proefformulieren te vinden. Het is daarnaast handig om een aromawiel uit te printen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de smaken en geuren van de wijn te identificeren. De aroma’s worden bij zo’n aromawijzer verdeeld in groepen zoals bloemig, fruitig en aards. Aan het einde van de proeverij kan iedereen ontdekken wat zijn/haar favoriete wijnsoort is.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.