Stuivende Sauvignon

Stuivende Sauvignon

Stuivende Sauvignon. Wijn is spannend, niks Coco-Colaformule. Altijd weer een verrassing. Zo kan één en dezelfde druif op verschillende plekken een andere stijl opleveren. Hoe zit dat bij Sauvignon Blanc uit de twee klassieke regio’s Centre-Loire en Marlborough? – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN

Stuivende Sauvignon

Van Chili tot China en van Californië tot Australië. In diverse uithoeken van de wereld duiken wijnboeren op de witte druif Sauvignon Blanc. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Dat doen we nu niet en dus leggen we de focus op twee ‘klassieke’ sauvignon-regio’s: de Franse Centre-Loire en het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Waar de eerste een meer doorgewinterde Sauvignon producent is, verscheen de tweede pas een stuk recenter op het toneel.

Centre-Loire, Sauvignon-Centraal

De Sauvignons uit de Centre-Loire zou je onder het kopje ‘oldskool’ kunnen wegzetten. Hier, in het oostelijk deel van de Franse Loire, ten zuidwesten van Parijs, staan al meer dan 2.000 jaar wijnstokken aangeplant. Sauvignon Blanc is er een gerespecteerd burger. Sterker nog, het is de druif die Centre-Loire naam geeft, met als meest bekende AOC’s Sancerre en Pouilly-Fumé. De bodem is hier een belangrijke wine influencer. Oftewel: je proeft de bodem terug in je glas. Al gauw komen termen als ‘caillottes’, ‘terres blanches’, ‘Kimmeridgian marl’ en ‘silex’ op tafel (zie inzet ‘Bodembegrippen uit de Loire’). De kalkrijke bodem vol schelpjes uit het Juratijdperk, het vuursteen, de klei, ze dragen allemaal bij aan de uiteindelijke wijn in je glas. Hoe gaaf is dat?

De wijnen zijn levendig, mineraal, flintyen geconcentreerd. Vaak met frisse citrus (citroen, grapefruit), soms iets bloemigs of met iets meer kruidigheid (Quincy en Menetou-Salon). Omdat ze gemakkelijk combineren met oneindig veel gerechten maakten deze wijnen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw hun entree in de bistro’s van Parijs. En in no time pronken ze op wijnkaarten van toprestaurants door de hele wereld. Maar in de jaren 80 krijgt deze klassieker een geduchte concurrent.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.