Je mag Regula Ysewijn gerust een Vlaamse meester noemen. Niet alleen zijn haar foto’s als Rembrandts die tot leven zijn gekomen, ook onderwijst ze ons met foodfoto’s en verhalen in de eet- en drinkcultuur van vroeger tijden. – TEKST REDACTIE | BEELD REGULA YSEWIJN
Stillevens uit Vlaanderen
Op 19 april was het inmiddels 184 jaar geleden dat Nederland en België officieel uit elkaar gingen. Vroeger hoorden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden bij elkaar, als grondgebied van opeenvolgende vorsten. Maar de gewapende opstand in 1830 tegen koning Willem I der Nederlanden leidde tot de afscheiding van de zuidelijke provincies, en uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van België.
Toen moest een Belgische identiteit worden gecreëerd. En wat is een betere manier om een identiteit op te bouwen dan door middel van culinaire specialiteiten? Regula Ysewijn, culinair auteur, fotograaf, jurylid van Bake Off Vlaanderen en medewerker van BBC-programma’s, heeft er jarenlang historisch onderzoek naar gedaan en authentieke recepten uit haar thuisland opgetekend. Eerst imiteerde de Franstalige elite van Brussel blijkbaar nog Parijs: er werden Franse restaurants met Franse koks geopend en de menu’s en gerechten waren allemaal Frans. Regula: ‘Negentiende-eeuwse reisgidsen over België schreven over de Franse keuken en wijnen, en noemen ook Duitse en Engelse bieren. Belgisch bier, onze nationale trots, ontbrak en de Belgische keuken bestond niet.’
Mosselen en friet
Rond 1900 werden de gewone restaurants in de steegjes ten noorden van de Grote Markt in Brussel populair bij bezoekers van de stad. Die serveerden oesters (geen luxeproduct in die tijd), biefstuk en schapenkoteletten.
(…)
Wil je meer weten over Regula Ysewijn? Je leest het in WINELIFE 81. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.