Size does matter

Size does matter

Magnums zijn Instagram-waardig voor rappers en Formule 1-coureurs, maar wat zijn verder de voordelen?
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Aangeleverd

De nadelen zijn evident: niet te tillen, onhandig om uit te schenken en om op te slaan in de kelder. En de wijn in een magnum rijpt ook nog eens minder snel, omdat het beetje zuurstof dat de kurk doorlaat meer wijn moet beïnvloeden. Juist dat laatste nadeel wordt een voordeel als je er de ruimte en het geduld voor hebt.

Langzame en gelijkmatige rijping is voor bewaarwijnen zoals goede Bordeaux, Bourgogne, Amarone of vintage champagne ideaal. Oudere grote flessen kunnen dan ook flink meer waard worden. Zo veilde Christie’s onlangs een Imperial Château Lafite Rothschild 2003 (6 liter) voor € 5.228. Een Jéroboam Chateau Haut-Brion 1998 (5 liter) die was ingeschat tussen € 2.150 en € 2.870, bracht € 3.883 op. Een kavel van vier Magnums Dom Pérignon 2008 (1,5 liter) ging voor € 2.240 van de ene naar de andere wijnverzamelaar. 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands