Sherry op en naast het bord

Sherry op en naast het bord

De Spaanse versterkte wijn uit Jerez is van oubollig product allang uitgegroeid tot een populaire wijnsoort, vooral in combinatie met spijzen. Wij zijn er dol op en geven graag wat recepten om bij de verschillende soorten te serveren. En heb je wel eens sherryazijn geproefd, met diezelfde nootachtige smaak? -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Sherry op en naast het bord

‘Mensen met gastronomisch inzicht worden snel verliefd op sherrywijn’ zei Ferrán Centelles al. Ferrán kan het weten. Hij is wijndocent, wijnjurylid en was destijds sommelier van het Catalaanse restaurant El Bulli, een van de beste restaurants ter wereld dat nog steeds bestaat als laboratorium voor voedselinnovatie. Inmiddels hebben steeds meer sommeliers zich gestort op het wonder uit Zuid-Spanje, dat varieert van witte droge wijn tot zeer zoete, donkere dessertwijn. Door het grote scala aan smaken is sherry de perfecte partner van allerlei gerechten. 

Dat beaamt ook sommelier Randy Bouwer van sterrenrestaurant Vigor, die samen met chef-kok Martijn Wijnands onlangs de prestigieuze restaurantwedstrijd Copa Jerez won met hun drie sherry-spijscombinaties (zie foto). Randy is een echte sherryambassadeur: ‘Ik denk dat we de grootste sherryselectie van Nederland op onze wijnkaart hebben staan.’ 

Wat is Sherry eigenlijk?

Voor de duidelijkheid: sherry is gewoon wijn en gewoon gemaakt van 100 procent druiven. ‘Gewoon’ is natuurlijk een understatement, want er gaat een authentiek productieproces aan de typische smaak van sherry vooraf – en aan het hogere alcoholpercentage van minimaal 15%. Een onderdeel van dit proces is de rijping in een stapel vaten. De wijn die gebotteld wordt komt uit het vat met de oudste wijn, dat weer wordt bijgevuld met een iets minder oude wijn, en zo verder. 

(…)

 

Wil je meer over zoete nagerechten en wijn lezen? Bestel dan hier WINELIFE nummer 82.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands