Shepherd’s pie

Shepherd’s pie

Shepherd’s pie is een klassieker uit de Ierse keuken. Je bent er misschien even mee bezig, maar je kunt hem wel helemaal voorbereiden. – Tekst + beeld Jolande Vos van I Love Food & Wine 

Shepherd’s pie

Bereiding 1 uur en 30 minuten

Dit heb je nodig (4 personen)

  • 1 el boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 winterpeen, in heel kleine blokjes
  • 2-3 stengels bleekselderij, in heel kleine blokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 400 g gepelde tomaten (1 blik), gehakt
  • 2 tl worcestershiresaus
  • 1 laurierblaadje
  • 150 ml runderbouillon
  • 2 tl tijm
  • paar druppels tabasco, naar smaak
  • kleine handvol bladpeterselie, grof gehakt
  • 1 kilo aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • scheutje melk
  • 50 g boter, plus extra
  • snuf nootmuskaat
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • handvol broodkruim of paneermeel

Zo maak je het

Verhit de boter in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij zo’n 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe, braad lekker aan en maak het vlees rul met een vork.
Voeg tomaten, worcestershiresaus, laurier, bouillon en tijm toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus zeker 20 minuten zachtjes sudderen tot hij mooi ingedikt is.
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de aardappels gaar in gezouten water. Giet ze af, laat ze uitdampen en stamp of pureer ze fijn. Voeg een scheutje melk en een flinke klont roomboter toe en meng tot een smeuïge puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Breng de gehaktsaus op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. Schep de peterselie erdoor. Giet de saus in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi licht met wat broodkruim en verdeel er kleine klontjes roomboter over. Bak de shepherd’s pie zo’n 30 minuten in de oven tot hij lekker pruttelt en het pureedakje mooi goudbruin kleurt. Serveer met zelfgemaakte appelmoes.

Meer recepten?

Shephard'sDit recept komt uit: HOME SWEET HOME | YVETTE VAN BOVEN | FONTAINE UITGEVERS | ISBN: 9789059567542 | € 34,95

 

 

 

 

 

Ben je benieuwd naar meer recepten in combinatie met Merlot? Lees het in WINELIFE Magazine 81. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands