Roussillon volop variatie Frans Catalonië

Roussillon volop variatie Frans Catalonië

Lang was de Roussillon de streek van vooral rode vin en vrac, bulkwijn, voor de Fransen hun wijn van alledag. Nog steeds wordt er veel wijn gemaakt, maar de variatie is enorm. We troffen er in een prachtig landschap met een zonnig klimaat gepassioneerde wijnmakers die hun eigen weg gaan en verrassend mooie en bijzondere wijnen maken. En organisch werken is er gewoon. -TEKST & BEELD KEES VERPLANKE

Roussillon volop variatie Frans Catalonië

De Roussillon ligt in het departement Pyrénées-Orientales in de uiterste zuidoosthoek van Frankrijk tegen de Pyreneeën aan gevleid. Het is als het ware een amfitheater, open naar de Middellandse Zee in het oosten en omringd door de bergketens Corbières, de Alberès en de Pyreneeën met de 2.500 meter hoge berg Canigó. De kust met lange zandstranden is een populaire vakantiestreek. Vooral het dunbevolkte regionale natuurpark Corbieres-Fenouillèdes is met groene dalen, ruig bergland en rustieke plaatsjes zoals Maury, Saint-Paul-de-Fenouillet en Latour-de-France een eldorado voor wandelaars en fietsers op een e-bike of een sportieve fiets.

Tweestrijd

De regio wordt ook wel Pyrénées Catalanes genoemd en dat zie en hoor je. De kleuren van de vlag zijn net als die van Catalunya (en Spanje) rood en geel, er wordt Frans èn Spaans gesproken en op de menukaart staan Catalaanse gerechten – niet heel verfijnd, maar wel smaakvol. Desgevraagd hebben de Franse Catalanen geen enkele behoefte aan autonomie. Dat was 700 jaar geleden wel anders: toen was het volop oorlog tussen de twee toenmalige grootheden Frankrijk en Spanje. De streek hoorde nu eens bij het ene, dan weer bij het andere land. Om die reden werden ook de katharen mede onder druk van de katholieke kerk uitgeroeid. Het kwam de Franse koning geopolitiek goed uit vanwege hun strategisch gelegen kastelen in de grensregio, zoals Quéribus en Peyrepertuse. Nu zijn de ruïnes een mooi doel voor een wandeling.

(…)

 

Wil je meer weten over Frans Catalonië? Je leest het in WINELIFE editie 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands