De Fransen zijn goed in het maken van rillette, die bestaat uit een mengsel met vlees of vis, fijngeplukt en gebonden met ganzenvet. Een rillette is altijd smeerbaar, lekker en smeuïg. Deze rillette van makreel is beslist een aanrader. Ganzenvet of eendenvet is vaak te koop bij de poelier of een goede slager. – TEKST RAMON BRUGMAN| BEELD MITCHELL VAN VOORBERGEN
Rillette van gerookte makreel
Bereiding 45 minuten
Dit heb je nodig (350 gram)
- 1 gestoomde, gerookte makreel
- 80 g ganzen- of eendenvet
- sap van 1 citroen
- 2 augurken
- 4 takken peterselie
- zout en peper
Zo maak je het
Let bij het schoonmaken van de vis goed op dat je alle graatjes verwijdert. Trek eerst het vel van de vis, breek de vis over de lengte doormidden, en verwijder de graat in het midden. De achterkant van de vis heeft geen graten, let echter wel op bij het buikgedeelte, want daar zitten de meeste graten. Pluk de makreel uit elkaar, doe het vlees in een kom en smelt intussen het ganzenvet (let op dat het niet te warm wordt). Snij de augurk in zo klein mogelijke blokjes, hak de peterselie fijn en voeg toe aan de makreel. Schep alles voorzichtig om. Let erop dat de makreel niet te fijn wordt. Schenk de helft van het ganzenvet op de makreel en roer door. Proef de rillette en breng hem op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het ganzenvet door de rillette.
Meer koken met Ramon Brugman?
BORRELBIJBEL | CARRERA CULINAIR | ISBN: 9789048862627 | € 33,99
Je leest in het nieuwste WINELIFE Magazine 78 welke wijn lekker is bij dit recept. Losse nummers bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.