Recordomzetten voor onlineveilingen door COVID-19

Recordomzetten voor onlineveilingen door COVID-19

Ondanks COVID-19 heeft de wijnveilingmarkt het drukste jaar ooit gehad. Toen de pandemie in maart 2020 bieders dwong om thuis te blijven, veranderden vele veilinghuizen in rap tempo in digitale bedrijven door de live-veilingen volledig online aan te bieden. -TEKST MILAN VELD | BEELD SHUTTERSTOCK

Recordomzetten voor onlineveilingen door COVID-19

De live-onlinewijnveilingen hebben de veilingmarkt nog toegankelijker gemaakt, omdat bieders niet langer persoonlijk aanwezig hoeven te zijn en iedereen overal ter wereld  kan meebieden. Bijkomend voordeel is dat de kosten van online veilingen voor de veilinghuizen veel lager zijn; er is tenslotte geen noodzaak voor een luxe veilinglocatie of catalogus meer. Bieders komen samen in kleine groepen in het comfort van hun eigen huis onder het genot van een mooi glas wijn en lekker eten en bieden realtime mee.

Wat zijn belangrijke zaken waar je op moet letten?

Zoals ik in WINELIFE 65 al uitlegde, zijn er grofweg drie verschillende onlineveilingen te onderscheiden. Bij live-onlineveilingen wordt de veiling op een bepaald tijdstip ergens ter wereld georganiseerd en kun je op dat moment live meebieden. Daarnaast  zijn er timed-onlineveilingen, waarbij de veiling gedurende een  bepaalde periode openstaat voor biedingen. De veiling sluit op een bepaald tijdstip, waarna de hoogste bieder het lot wint. Bij deze veilingen dien je alert te zijn tijdens de sluiting om niet op het laatste moment de bieding alsnog te verliezen. Dan is er ook  nog een combinatie van deze twee: de veiling staat gedurende een  bepaalde periode open voor biedingen en wordt live afgeslagen  door de veilingmeester.

“Flessen liegen niet, mensen soms wel”

Doe onderzoek

Doe onderzoek naar de veiling- en marktprijzen van de wijnen en bestudeer de informatie over de conditie en herkomst van de flessen. Kijk ook naar het totale kostenplaatje: hou rekening met de veilingcommissie die je betaalt boven op de hamerprijs – die varieert per veilinghuis – plus eventuele extra omzetbelasting, accijns en bezorgkosten. Bekijk ook de veilingvoorwaarden zorgvuldig. Bepaal vooraf hoeveel je maximaal wil bieden en laat je niet verleiden tot een biedoorlog.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.