PSV

PSV

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

PSV

Het PSV-glas. Wie ooit in de horeca heeft gewerkt kent het vast: zo’n lang, smal kelkje op een voetje. Bedoeld voor versterkte wijnen, zoals port, sherry en vermouth. Of madeira. Vermouth – gekruide en licht versterkte rode of witte wijn – drinkt men tegenwoordig liever uit een ruimer whiskyglas, tot onder de helft gevuld. Het idee van het ‘maatje’ van een glas is dat je met één standaardglas ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol binnenkrijgt, of je nou een vol fluitje bier, een jenevertje uit een bijna tot de rand gevuld borrelglaasje of een klein laagje whisky uit een tumbler drinkt.

Bij wijn bevat een standaardglas 100 milliliter. Dat ziet er in een groot wijnglas dus uit als een chique, maar karig Haags bakkie en in een ouderwets Frans bistroglaasje als een gezellige, bourgondische hoeveelheid. Daarom moet je mensen die hun wijn uit hele grote glazen drinken niet te snel geloven als ze zeggen: ‘Ik heb maar drie wijntjes op.’ Met zo’n groot wijnglas voelt het vrij onnatuurlijk om zeven glazen uit een fles van 0,75 liter te schenken. Je kunt dan beter in flessen tellen.

Ik ben een groot pleitbezorger van meer PSM: port, sherry en… madeira. In het niet zo verre verleden dronken veel Nederlanders dit liever dan ‘gewone’ wijn.

[…]

 

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands