Proeverij: Piemonte

Proeverij: Piemonte

Dolcetto & Barbera

21 Parels uit Piemonte

Gaat het over Piemonte, dan denk je meteen aan nebbiolo. Maar in deze beeldschone streek groeien meer druivenrassen die minstens even eigenzinnige wijnen kunnen geven. Daarom kozen we dit keer voor rood uit Piemonte van alles behalve nebbiolo. Rijst & de onovertroffen wijnpro Roy Pelgrim selecteerden de sappigste zomerwijnen. Proef lekker mee! – TEKST MAGDA VAN DER RIJST

‘Wat wil jij van een Barbera?’, vroeg ik gastproever Roy Pelgrim, voormalig maître-sommelier bij Restaurant Tribeca** in Heeze en Cordial in Oss en tegenwoordig werkzaam bij Anfors-Imperial. Hoewel het portfolio van deze importeur veel Europese landen als Duitsland, Oostenrijk en Spanje beslaat, is er nog altijd een groot deel ingeruimd voor Italiaanse wijnen waar het voor oprichter Hans Bijvoets ooit mee begon. Dat Roy met zijn zwak voor wijn uit Italië precies bij Anfors terechtkwam, is dus geen toeval. En dat deze kenner en ervaren proever bij ons aan tafel schoof evenmin. ‘Tja, Barbera,’ antwoordde Roy, ‘met Barbera kun je alle kanten op. Meestal zit hij fors in zijn zuren. De structuur en kracht zijn vergelijkbaar met Nebbiolo, maar Barbera is in het algemeen minder drogend. De stijl van een Dolcetto is eenduidiger. Die is doorgaans levendig, fruitig en soepel – uitgezonderd de houtgerijpte, kruidigere versies uit Dogliani.’

Aanpak & Criteria

Voor deze WINELIFE-proeverij kwamen er naast wat Freisa en Brachetto vooral Barbera en Dolcetto binnen. Het waren er 63 in totaal; onze keuze bestaat uit 14 Barbera’s, 5 Dolcetto’s en 2 Brachetto’s.  Alle wijnen die hier vermeld staan, zijn winnaars. Ze kwamen door de selectie vanwege hun zuiverheid, hun typiciteit, balans, dynamiek en, ook erg belangrijk, hun inzetbaarheid bij een lange zomerse maaltijd. Of dat nu een intieme lunch met wat antipasti is of een etentje met veel vrienden en een kruidig gevulde lamsrollade van de barbecue. Piemonte heeft wijnen voor al die geluksmomenten.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands