Proeftijd: Spaanse passie

Proeftijd: Spaanse passie

Proeftijd: Veroordeeld worden tot een proeftijd. Het is minder straf dan de gevangenis, maar je moet toch zwijgen, netjes luisteren, geen fouten maken… We doen niet moeilijk en zitten hem geduldig uit. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Ontvangst

Twee beroemde Spaanse wijnmakers en twee beroemde Masters of Wine bijeen voor een masterclass: beter kun je het niet hebben. Het proefpakket bevat vier mooie flessen rood uit Ribera del Duero. We zien Almudena Alberca al zitten; qua looks de Jennifer Lopez van de wijnwereld, qua brains de eerste vrouwelijke Master of Wine van Spanje (2018). Wijnmaker Isaac Fernández Montaña worstelt nog even met het geluid op zijn mobiele telefoon. Wijncriticus, journalist en radiopresentator Tim Atkin MW is door de wol geverfd wat media betreft en moderator Cees van Casteren MW neemt het woord.

Theorie

Dat je de langs de rivier de Duero uitgestrekte wijnstreek niet in een woord kunt samenvatten, blijkt wel de komende anderhalf uur. Meer dan 300 bodega’s en iedereen heeft zijn eigen blend van druiven, geteeld door 8.000 boeren die elk een stukje terroir vertegenwoordigen. Grote gemeenschappelijke deler: de uitzonderlijke weersomstandigheden. Zeer hete en droge zomers en strenge winters met vorst. En het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is enorm.

Instructies

Het klimaat is dus de grootste uitdaging in de DO Ribera del Duero, maar beide wijnmakers zijn daar juist enthousiast over. Wat doe je om de druiven te beschermen? En: wat doe je niet? Isaac is geen fan van irrigatie, de wijnstokken moeten zelf maar diep graven voor een beetje vocht, want hard werken maakt ze sterk. Almudena vindt irrigatie erbij horen omdat de plant geen stress mag hebben. Gelukkig is daar de druif tempranillo, opgewassen tegen alle omstandigheden.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands