Pioniers van de lage landen

Pioniers van de lage landen

Corona bracht alles in de buurt dichterbij. Ook onze aandacht voor wijnen uit Nederland en België, want als je wilde wijnfeesten, reisde je beter naar Groesbeek en Leuven dan naar Koblenz of Verona. Tijdens zo’n bezoek kon je vaststellen dat we van lieverlee echte wijnlanden worden. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD REDACTIE

Pioniers van de lage landen

De Lage Landen boden soelaas tijdens de lockdowns. Na de allerstrengste sluitingen hielden we de verre wijngebieden voor gezien en maakten we wijnreizen in eigen land en dat van de nabije buren. ‘Eindelijk’, hoorde je de wijnmakers verzuchten. Eindelijk proefden ook liefhebbers uit de stad dat niet alleen de wijn die je van ver haalt lekker kan zijn. Want zo was het wel een beetje. Mensen die in de buurt van een Nederlands of Belgisch wijnhuis wonen, weten allang dat daar goed spul valt te halen. Voor anderen bleef het onbekend en, onterecht, van een bedenkelijk niveau. Tijden veranderen en het tempo ligt hoog.

Groei

Wat de wijnbouw en de kwaliteit van de wijnen betreft, is er de afgelopen 20 à 30 jaar veel gebeurd. Neem alleen de omvang. In Nederland steeg die tussen 2003 en nu van 35 hectare naar een kleine 300. In België bedroeg de aanplant rond 2010 circa 165 hectare en volgens de meest recente gegevens ligt het totale areaal nu op ongeveer 715 hectare. Omdat de wijnstok tijd nodig heeft om te aarden en druiven te geven waarvan daadwerkelijk wijn gemaakt kan worden, levert nog niet elke hectare wijn, maar de stokken staan in de grond.

(…)

 

Wil je meer over de pioniers van de lage landen lezen? Bestel dan hier WINELIFE Magazine editie nummer 77.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands