Pinot noir-paradijs

Pinot noir-paradijs

Eerlijk is eerlijk, in Nieuw-Zeeland zwaaien witte druiven de scepter. Wie kent ze niet, die stuivende, licht exotische Sauvignons? Toch zijn de rode wijnen van het eiland, dat diagonaal aan de andere kant van de wereld ligt, ook dubbel en dwars het drinken waard. Met Pinot Noir als grote favoriet! – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Pinot noir-paradijs

Googel ‘typisch Nieuw-Zeeland’ en het eerste dat je ziet is ‘Kiwi’s, kiwi’s en nog eens kiwi’s’. De vrucht? Nee, een vogeltje en hét symbool van Nieuw-Zeeland. De kiwi-vrucht blijkt er zelfs naar te zijn vernoemd – en dus niet andersom zoals velen denken – want dit vogeltje lijkt op het fruit, maar dan met pootjes en een snavel. Maar goed, wij hebben het liever over een andere vrucht, de druif! En die doet het goed in Nieuw-Zeeland.

Vol voor Pinot Noir

Met de focus op rode wijn kun je heel zwart-wit stellen dat Pinot Noirs uit het zuiden komen en Bordeaux-blends en Syrah’s uit het Noorden. De verhoudingen zijn wel scheef. Van de oogst 2022 was 73 procent pinot noir. Merlot komt op een magere tweede plek met 14 procent, terwijl cabernet sauvignon en syrah verder onder aan de lijst bungelen met nog veel kleinere opbrengsten. Helemaal aan de andere kant van de wereld weten ze dus wel raad met die bourgondische pinot. En dat reflecteert ook in onze schappen en op onze wijnkaarten. Grote kans dat je in de Nieuw-Zeelandhoek naar een Pinot Noir grijpt. Ook zagen we dit direct terug in de inzendingen voor deze Koopgids: bijna 100 procent Pinot Noir!

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over Pinot Noir? Je leest ze in het nieuwste WINELIFE Magazine 77. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands