Er is een wereld te ontdekken als het om bubbels gaat. Van heel chic en prijzig tot simpel en veel betaalbaarder. Prosecco, ook wel bekend als de ‘poor man’s champagne’ valt in de laatste categorie, maar ook daarin zijn de verschillen groot.
Tekst en beeld: Château-Petri
Ter gelegenheid van de lancering van een nieuwe cuvée, de Super Premium Prosecco van het huis Bottega, ontmoet WINELIFE Sandro Bottega in het prachtig gestylede Andaz Hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam. Een perfecte locatie voor de glamoureuze Bottega-range, van verre herkenbaar aan een gouden glans. Het is waar dat de verpakking niets zegt over de inhoud, maar ook die is van een heel andere orde dan bij een ‘gewone’ prosecco. Deze wijnen zijn single vineyard en vintage. Dat betekent dat de druiven afkomstig zijn van één oogst uit een zeer speciale wijngaard, en van één oogstjaar. Tel hier de extra brut dosage, oftewel het lagere suikergehalte bij op en je hebt wijnen die verfijnder, complexer en gastronomischer zijn dan welke prosecco dan ook.
Bergbeklimmers
‘It’s all about terroir’ is de boodschap van Sandro. En inderdaad staan zijn druiven op de allerbeste plek in Valdobbiadene. In deze sub-appellatie van Treviso heb je bijna bergbeklimmersvaardigheden nodig om de trossen met de hand te plukken. Dit in grote tegenstelling tot de machinale oogst van de glera-druiven in de vlaktes buiten Treviso. De opbrengsten, de concentratie van het fruit en de arbeidskosten zijn daarvan een heel andere orde.
Tweede gisting in de tank
De vooroordelen over Prosecco als ‘poor man’s champagne’ hebben ook te maken met de productiemethode. De bubbels in het sap ontstaan namelijk door een tweede gisting in de tank, in tegenstelling tot de méthode traditionelle, de traditionele methode van champagne met een tweede gisting op fles. Dit wordt wel de metodo Martinotti genoemd, naar de Italiaan die deze manier van produceren op grote schaal mogelijk maakte. Bij goedkope prosecco’s wordt tijdens dit proces het contact met de droesem vermeden om het fruitkarakter te behouden en kosten te besparen. Bij Bottega zoeken ze juist naar complexiteit in de wijn. Daarom gebruiken ze de – horizontaal geplaatste – tanks als grote flessen. Hierin ligt het sap vier tot twaalf maanden te rijpen op de droesem. Eenmaal gebotteld zal de wijn nog verdiepen in smaak. Daar heeft hij de tijd voor, het bewaarpotentieel is tien tot twintig jaar op fles.
5000 kristallen op één fles
Ontgrendel dit artikel
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.