Het af en toe drinken van een glas wijn staat een verantwoord leven niet in de weg. Je moet alleen de juiste keuzes qua wijn maken. Maar welke dan? Ik vroeg het Sander Salburg, een onvermoeibare ambassadeur van de betere wijn die wordt gemaakt met liefde voor de planeet en de mens. – TEKST PETRI HOUWELING | BEELD PETRI HOUWELING EN ANDEREN
Op bezoek bij Sander Salburg van Wines Unlimited
‘Een wijn moet spannend zijn, er moet emotie en energie in zitten’
Sander werkt al decennialang in de wijn, maar besloot in 2017, na de verkoop van zijn aandeel in Wijnkoperij de Hermitage, te verhuizen naar Colombia. Helaas is dit een land waar bier meer gewaardeerd wordt dan wijn en dat sloot niet aan bij zijn eerste levensbehoeften. Hij kwam weer terug naar Nederland, waar hij tot een herstart van zijn bedrijf Wines Unlimited besloot. Hij kwam dus weer terug in het wereldje van wijn, maar nu met een duidelijke en heel andere missie. Want ook hij ziet hoe het er met onze wereld voor staat. De reguliere, grootschalige wijnbouw die goedkope wijnen produceert is daar zeker ook debet aan. Daarom heeft hij louter biologische, biodynamische, duurzame en zuivere wijnen in zijn portfolio.
Even uitleggen graag!
Sander: ‘Biologische wijn komt van druiven die groeien volgens de principes van de biologische landbouw. Het gebruik van kunstmatige of chemische stoffen is hierbij verboden. Dat geldt met name voor pesticiden tegen ongedierte en herbiciden tegen onkruid. Dat is ook het geval bij biodynamische wijnproductie, maar men gaat hierbij een stapje verder. Er wordt gewerkt volgens de antroposofische leer van Rudolf Steiner. Hierbij worden bodemsupplementen gebruikt, bereid volgens zijn holistische formules. De timing is hierbij belangrijk, men volgt namelijk een plantkalender die afhankelijk is van astrologische configuraties. Het doel van duurzame biologische wijn is dat deze zo doordacht, economisch en ecologisch verantwoord mogelijk moet zijn geproduceerd. De impact op het milieu moet hierbij zo klein mogelijk blijven. Denk aan het zo zuinig mogelijk gebruik van water en energie, en de vermindering van koolstofemissies. Ook over de verpakking wordt nagedacht, er is zelfs al wijn te koop in een fles gemaakt van karton. Ook voor de mensen die de wijn maken is het goed geregeld qua werkomstandigheden. Ten slotte nog het verhaal achter pure of zuivere wijnen. Dit zijn wijnen zonder bacteriën en schimmels, en ze hebben een zo laag mogelijk sulfietgehalte.’
(…)
Wil je meer weten over Sander Salburg? Je leest het in WINELIFE 81. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.