Op bezoek bij Claudio Farina

Op bezoek bij Claudio Farina

Onlangs was Claudio Farina van wijnhuis Farina in het land. WINELIFE sprak hem kort tijdens een masterclass Amarone die hij gaf in hotel Central Park Voorburg. -TEKST: HARALD KOLKMAN BEELD: VERBUNT VERLINDEN

Op bezoek bij Claudio Farina

Tijdens de masterclass presenteert Claudio de eerste vintage van Mezzadro alla Fontana – Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011. Een hele mond vol. ‘De ultieme expressie van de oenologische visie van de familie en het resultaat van de historische samenwerking met lokale wijnboeren’, aldus Claudio. Farina is het oudste wijnbedrijf in de Italiaanse regio Valpolicella Classico, een van de beste gebieden om kwaliteitswijnen te produceren. Door de invloeden van het Gardameer, de heuvels rondom de wijngaarden, het berggebied Monte Baldo en de bodem kan Farina de karakteristieke rode wijnen uit de regio maken, die een natuurlijke structuur en een stevig karakter hebben. Farina teelt in zijn wijngaarden de druiven corvina, corvinone, rondinella, molinara, negrara, oseleta en dindarella; lokale druiven, waarvan corvina het populairst is. De vintage-wijnen van Farina worden gemaakt van de beste druiven en alleen in de jaren waarin alle condities perfect zijn.

Onvermijdelijke erfenis

Farina werd begin 20e eeuw opgericht en bevindt zich in San Pietro in Cariano in het hart van de Valpolicella Classico, iets ten oosten van het Gardameer. Het startte ooit met zo’n 20.000 flessen en dat aantal is inmiddels doorgegroeid naar 1 miljoen. Op dit moment is Farina in handen van neef en nicht Claudio en Elena Farina, de 3e generatie van de familie.

‘Ik ben geboren in een gezin waarin wijnmaken een onvermijdelijke erfenis was’, begint Claudio. ‘Voordat ik definitief de keuze maakte om verdere stappen te gaan zetten in de wijnwereld wilde ik er zeker van zijn dat het pad dat mijn familie al jaren bewandelde ook mijn pad was. Ik heb dus nog een tijdje rondgekeken in andere takken van sport, om het maar zo uit te drukken, maar ik kwam er al snel achter dat ik verder wilde in het familiebedrijf. Het is noodzakelijk voor 100 procent overtuigd te zijn, het is meer dan een negen-tot-vijf-job’, legt Claudio uit.

(…)

 

Wil je meer lezen over Claudio Farina? Je leest het in WINELIFE 79. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands