Ook WINELIFE steunt de mensen in Oekraïne

Ook WINELIFE steunt de mensen in Oekraïne

Ook WINELIFE steunt de mensen in Oekraïne en we melden in onze media graag de samenwerkende hulporganisaties zoals Giro555 voor hulp aan Oekraïne. Wist je dat in Oekraïne al 6000 jaar wijn wordt geproduceerd? De kurken knalden hier volop, want vooral mousserende wijn was in trek. Van oude glorie tot onzekere toekomst.

Een bekend productiegebied voor wijn is de Krim. Het warme en vochtige klimaat van dit zuidelijke schiereiland is ideaal voor druiventeelt. Wijnhuis Massandra, aan de kust van de Zwarte Zee, voorzag de tsarenfamilies van biologische wijn en het prachtige gebouw is een bedevaartsoord voor wijntoeristen. Maar de Krim is in 2014 door Rusland geannexeerd. De Oekraïense regering, die eerder leidinggaf aan Massandra, verloor de controle. Ook heeft het consequenties gehad voor de levering van druiven vanuit de Krim aan andere producenten in Oekraïne.

Artjomovsk Champagne Fabriek

Zoals voor Artwine, voorheen Artjomovsk Champagne Fabriek. Dat ligt in de streek Donetsk bij de Russische grens. Exportmanager Bohdan Malovany vertelt dat ze sinds 2014 geen toegang meer hebben tot hun wijngaarden op het schiereiland. Dus komen de tankwagens met druiven voor hun Sovjetchampagne – de generieke naam voor mousserende wijn – niet meer uit de valleien van de Krim, maar uit de zuidelijke provincies Odessa en Cherson. Er is een mooi artikel over geschreven door Tom Vennink voor De Volkskrant, die Artjomovsk in 2020 bezocht. ‘Bij het front in Oekraïne liggen miljoenen flessen wijn onder de grond’ is te lezen op VOLKSKRANT.NL.

(…)

 

Leest meer in het nieuwste WINELIFE Magazine nummer 76. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam