Oerwijnland Georgië

Oerwijnland Georgië

Achtduizend oogstjaren heeft oerwijnland Georgië er al op zitten, om en nabij. Dat is met afstand de langste wijntraditie op aarde. En wij mogen dat zeggen, want we checkten het bij dé expert als het gaat om de roots van wijn en andere oerbrouwsels, de ‘Indiana Jones van de antieke wijn’, Patrick McGovern. Daarnaast namen we zelf een kijkje in dit hardcore wijnland. Georgië: een land waar elke fanatieke wijnliefhebber, en avonturier, één keer in zijn leven moet zijn geweest. – TEKST + BEELD KARIN LEEUWENHOEK

Oerwijnland Georgië, bakermat van de (orange) wijnen

In Georgië maakt men al zo’n 8.000 jaar wijn van de wijnstok Vitis vinifera – langer dan elk ander land ter wereld, wat andere trotse wijnlanden ook mogen beweren. Dr. Patrick McGovern van de University of Pennsylvania doet hier al vele jaren onderzoek naar: ‘De zuidelijke Kaukasus is de bakermat van de wijn gebleken. In het huidige Armenië zijn tot nu toe de oudste resten gevonden van een echte wijnmakerij, uit circa 4000 voor Christus, maar het huidige Georgië spant de kroon: daar vonden we chemisch bewijs van druivenwijnresten in aardewerken kruiken. Die bewijzen dat hier 6000 à 5800 jaar voor Christus al wijn van de Vitis vinifera door de inwoners werd gemaakt.’

Rood en oranje

De wijn werd in het oude Georgië gemaakt door simpelweg druiven in een aardewerken kruik te doen en te wachten tot de boel ging gisten. Dat is basically nog steeds hoe wijn door veel Georgiërs gemaakt wordt. Als de suikers uit de druiven door de gisten zijn omgezet in alcohol raakt de wijn uit geborreld.

(…)

 

Benieuwd naar meer over Oerwijnland Georgië? Je leest het in WINELIFE Magazine 78. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands