Nul komma niks

Nul komma niks

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl. In iedere editie van WINELIFE Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

Nul komma niks

Alcoholvrije wijn. Ik vind het maar niks. 0.0-bier en mocktails, die kunnen best goed zijn. Heerlijk zelfs, door alle aromatische, opwekkende kruiden, (hop)bloemetjes, citrusschil, expressief fruit, zoet, zuur en niet te vergeten de bubbels. Vooral mocktails kunnen superhoog op smaak gebracht worden en heel spannend en bevredigend zijn.

Maar gedealcoholiseerde wijn, wijn waar op vernuftige wijze de alcohol uit onttrokken is; don’t get me started… of je krijgt zelf ook een klap in je gezicht. Ik scheer alle merken voor het gemak even over één kam. Want écht lekkere, ik ben ze nog niet tegengekomen. Toch blijf ik nieuwsgierig: technisch zou het ooit toch moeten kunnen, om lékkere alcoholvrije wijn produceren? Of blijft het gewoon te lastig, net zoals er wel uitstekende vegan stoof- en kipfiletstukjes op de markt zijn, maar op de een of andere manier geen lekkere worst of kaas? Bij wijn zit het voornaamste probleem ’m, zo lijkt het, in het ‘alcoholgat’ dat gedicht moet worden.

Niek Beute schreef er vorig jaar een mooi stuk over in WINELIFE. Hij constateerde dat de volheid en het warme gevoel van wijn grotendeels te danken zijn aan alcohol; haal je deze weg, dan wordt-ie strak en schraal. 

(…)

Benieuwd naar meer columns van Karin? Lees ze hier.

Wil je de hele column lezen? Dit kan in WINELIFE 82. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands