Mura Mura in Piemonte

Mura Mura in Piemonte

Van Italiaanse ijskoning tot wijnboer, zo leest het verhaal van Guido Martinetti. En dat van Federico Grom net zo. De twee jeugdvrienden en oprichters van de ijswinkelketen Gelaterie GROM kochten in 2008 een prachtig stuk land in de gemeente Costigliole d’Asti, op het grensgebied van de wijnstreken Monferrato en de Langhe in de regio Piemonte.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld:
Mura Mura Barbaresco DOCG Faset 

Ze richtten daar boerderij Mura Mura op. Aanvankelijk was de grond bestemd voor de productie van fruit zoals abrikozen, peren en perziken om in hun sorbets te gebruiken. Maar nieuwe dromen werden nagejaagd en 10 hectare op de westelijke helling van Costigliole d’Asti is nu beplant met de druiven barbera en grignolino. Geen fruit voor in het ijs, maar voor in de wijn. Ook van kleinere wijngaarden in de Barbaresco DOCG en in Serralunga d’Alba (Barolo DOCG) maken ze wijnen waarvan de kwaliteit net zo is als die van hun ijs: uitstekend! Hun lijn Rigore bestaat uit drie verfijnde Barbaresco’s – een wijn die altijd gemaakt is van druivenras nebbiolo – en bij de lijn Fantasia doen de barbera en grignolino mee in de wijnen. 

Wijntip

Bij stevige pastagerechten, zoals cacio e pepe of een romige tagliatelle met truffel, past deze op eikenhout gerijpte wijn. De nebbiolo komt van de Cru Faset, een wijngaard naast wijndorp Barbaresco. Het terroir van zandige mergelbodem en gematigd klimaat draagt bij aan de aantrekkelijke aroma’s. Welke dat zijn? Kersen, viooltjes, kaneel, rabarber, balsamico en wat vanille. Als het lukt, bewaar hem dan een aantal jaren, dan wordt de wijn hartiger. 

Onder andere verkrijgbaar via wijnig.nl 

Bestel ons nieuwste WINELIFE magazine hier

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands