Moezelstijl? Steil!

Moezelstijl? Steil!

Denk je bij de Moezel aan ingekakte dorpjes en saaie oudenvandagentripjes? Denk verder! In dit gebied liggen namelijk de steilste wijngaarden ter wereld. Adembenemend. En alleen te bedwingen door wijnboeren met stalen zenuwen. Dit is wat je noemt extreme grape growing, met riesling in de hoofdrol. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Moezelstijl? Steil!

Vanaf Utrecht is het maar zo’n 400 kilometer rijden naar de Duitse regio de Moezel. Dat is de moeite waard. De rivier de Moezel neemt je meanderend mee door het landschap, langs hellingen gevuld met wijnstokken. Dit zijn niet zomaar wijngaarden, want met hellingsgraden oplopend tot meer dan 65° behoren ze tot de steilste ter wereld. Sterker nog, een van de wijngaarden staat in de boeken als de allersteilste op aarde: de Bremmer Calmont. Met zijn 68 graden lijkt de helling bijna verticaal (90°) te lopen, duizelingwekkend.

Gevaar voor eigen leven

Het leven van een wijnboer klinkt voor velen misschien romantisch, maar het is hard werken. Helemaal in de Moezel, daar is het nog een tandje bijzetten. Hier gaat het om wijn verbouwen met gevaar voor eigen leven. Die wijnstokken mogen het dan wel goed doen op die steile hellingen, om de boel in de gaten te houden, te snoeien en natuurlijk de druiven te oogsten moet je van goeden huize komen. Je zou denken dat er tegenwoordig vernuftige technieken zijn die hier een steentje aan bijdragen. Technieken? Dat wel. Maar echt vernuftig? Zo maken de wijnboeren op diverse plekken nog gebruik van zogenaamde monoracks: een lawaaiige machine met een zitje voorop en een bak erachter waarmee je via een enkele rail zo’n steile helling oprijdt.

 

(…)

 

Lees meer over Moezelwijn in Winelife 78. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands