MIP en méér! Domaine des Diables: wine + news

MIP en méér! Domaine des Diables: wine + news

MIP en méér!

Het motto van Guillaume en Virginie Philip van Domain des Diables voor 2021 luidt: ‘Fear less, enjoy more’ met de kersverse rosés uit 2020 gaat dat laatste zeker lukken! Eerder stuurde Guillaume ons al zijn persoonlijke proefnotities, maar inmiddels kunnen we zelf proeven hoe heerlijk ook de rosés uit 2020 weer zijn. Zo heerlijk, dat de wijnen op het moment dat ze bij Kwast wijnkopers binnenkomen met dezelfde vaart het magazijn weer uitvliegen, op weg naar klanten.  –TEKST SUZANNE WAGENAAR

Domaine des Diables is een jong en dynamisch wijnbedrijf. Dat wordt gerund door het al even jonge en dynamische koppel Guillaume en Virginie Philip. Het is een kleinschalig en ambachtelijk werkend familiebedrijf, hetgeen inmiddels uniek is in de Provence. Verreweg de meeste wijnbedrijven – en zeker die waar die immens populaire Provençaalse rosé wordt gemaakt. Zijn overgenomen door grote investeerders en van ambachtelijkheid is in de meeste gevallen al lang geen sprake meer.

Guillaume en Virginie doen alles zelf, van wijngaarden bewerken tot wijn maken. En van de opbrengst van hun wijnen moeten ze leven.

Exclusief

Domaine des Diables omvat slechts 16 hectare aan eigen wijngaarden, waarvan jaarlijks zo’n 150 duizend flessen wijn komen. Naast de eigen wijngaarden leasen Guillaume en Virginie nog ruim 40 hectare.

Wijngrond is extreem duur in de Provence, dus voor een ambachtelijk werkend familiebedrijf is leasen de enige optie. In totaal produceert Domaine des Diables jaarlijks zo’n 500 duizend flessen per jaar. En dat is niet veel voor een bedrijf dat zulke gewilde wijnen maakt! De wijnen zijn dan ook vrij exclusief en voor de meeste cuvées geldt: op is op.

Perfect in balans

De wijnen uit 2020 zijn aromatisch met een perfecte balans. De druivenstokken hadden het niet gemakkelijk, want na een vroege bloei in maart volgde onverwachts een allesvernietigende vorst. Gelukkig gaven de druivenstokken niet op en bloeiden ze een kleine week later weer op. Na een vochtige lente volgde een droge zomer. Zo droog, dat er tussen juni en september geen druppel regen viel. Het voordeel was dat de druiven in opperste gezondheid werden geoogst, zonder een spoortje van ziekte of schimmel.

Het alcoholpercentage is iets lager dan in andere jaren, waardoor de balans volmaakt is: de wijnen zijn geconcentreerd en vol van smaak, zonder dat het allemaal too much wordt. Bovendien zijn ze opvallend aromatisch met tropisch fruit zoals lychee en passievrucht en een iets lichtere kleur dan in voorgaande jaren.

Prijzenkast

Ondanks dat er vanwege de coronapandemie geen beurzen en concoursen gehouden konden worden, viel Domaine des Diables weer royaal in de prijzen. Maar liefst 26 gouden en 3 zilveren medailles konden worden bijgezet in de prijzenkast van Guillaume en Virginie. Hieronder valt ook de door hen felbegeerde Prix National de la Dynamique Agricole, een officiële erkenning op het gebied van creativiteit, expertise en voortdurende inzet voor duurzame wijnproductie.

 

Benieuwd naar het hele artikel? In de nieuwste Winelife Magazine editie #70, lees je meer. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.