Medailleregen

Medailleregen

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl. In iedere editie van WINELIFE Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

Medailleregen

Wijncompetities, met medailles. Ik had er een vooroordeel over. Mede door de aflevering Wijn met een krans van KRO-NCRV’s Keuringsdienst van Waarde. Die (zoals altijd heerlijke) uitzending appelleerde aan mijn eigen gevoel van irritatie bij al die gouden, zilveren en soms zelfs bronzen stickertjes op wijnflessen. Ik had namelijk vaak genoeg een wijn geproefd met een ‘medaille’ die ik niet goed vond. Daardoor kregen die plakkertjes voor mij een ongeloofwaardige bijsmaak. In de tv-uitzending werd, even kort door de bocht, gesteld dat in feite elke wijn wel ergens een medaille kan winnen. En dat zo’n medaille dus eigenlijk helemaal niks zegt. Alle concoursen die deze wereld rijk is werden daarbij zo’n beetje op één hoop gegooid.

In september heb ik zelf mogen ervaren hoe het eraan toegaat op een wijnconcours. Een hele grote en beroemde in dit geval: het Concours Mondial de Bruxelles. De speciale editie die draaide om zoete en versterkte wijnen, in Marsala, Sicilië. Ik werd positief verrast, door zowel het systeem van proeven en beoordelen, het aantal en kwaliteit van de inzendingen alsook de juryleden. Het maakt natuurlijk nogal een verschil of een medaille is uitgereikt op een concours met heel veel goede deelnemers, een goed doordacht waarderingssysteem en betrouwbare juryleden, of op een houtje-touwtje-concours in een achterafzaaltje in Transsylvanië, waarvoor het lastig is om zowel goede proevers als inzendingen binnen te halen. Toch kan ook die laatste prachtige gouden en zilveren medaillestickers verstrekken.

[…]

 

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 76. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands