LOESS Wijnen

LOESS Wijnen

LOESS Wijnen werd zo geboren… Na bijna 20 jaar door de wijngaarden van Ribera del Duero en Rueda te hebben rondgelopen, kocht Jaime Saez de La Hoya, een lokale wijnexpert, in 2001 zes prachtige wijngaarden. Zo werd LOESS geboren, speciaal geselecteerd met zijn vakkennis. -TEKST EN  BEELD VINO D’ AMIGO

Eigen wijngaarden

De eerste LOESS-wijnen ontleenden hun naam aan een soort sedimentaire bodem en werden gemaakt tijdens de oogst van 2003. Allemaal afkomstig van de eigen wijngaarden van Jaime Saez de La Hoya. En vervolgens begon hij de zoektocht naar wijngaarden in het naburige Rueda. Verveeld over de standaard massamarkt die Rueda het laatste decennium na zijn enorme sprong naar faam produceerde, wilde Jaime de best mogelijk Rueda produceren. Waarbij hij het meest profiteerde van ongelooflijke, eeuwenoude wijnstokken. Met de hulp van wijnmaker Issac Fernandez, lijkt LOESS de benchmarkniveaus nog verder op te voeren. Omdat ze blijven zoeken naar perfectie in twee van de meest opwindende wijnregio’s van Spanje.

LOESS Wijnen
Jaime Saez de La Hoya

LOESS Wijnen

Er is begonnen met het verwerven van de allerbesten gronden van de streek in de gemeente Roa (Burgos), uiteindelijk werden er zes wijngaarden verworven. Later werd dat uitgebreid met een project voor witte wijnen uit Rueda. Loess staat voor sedimentaire bodem. Dergelijke gronden zijn vruchtbaar, diep en zijn ideaal voor de teelt van wijnstokken. Loess is dus een wijn vernoemd naar een bodem, en het is veel meer een terroir wijn.

De Loess Ribera del Duero wijnen worden “gemaakt” op de landgoederen tegenover -Vega Sicilia aan de zogenaamde “Golden Mile” De unieke grond-druif-klimaat combinatie stelt het team in staat om unieke premium wijnen te produceren. De ontwikkeling in de wijngaard, is een proces wat op de voet gevolgd wordt. Er wordt per wijnstok bepaald wat de behoeften is om te werken naar een evenwichtige rijpheid van de druif, de basis voor de kwalitatieve wijnen van Loess.

Rueda

Rueda heeft in 1980 een D.O. erkenning gekregen. Het wijngebied Rueda ligt 165km ten noordwesten van Madrid, in het hart van Castilla y Leon aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt. De mooiste Rueda wijnen zijn gemaakt van 100% Verdejo. Het Rueda wijngebied is vrij vlak. De bodem van het wijngebied Rueda is rijk aan ijzer en meestal los, brokkelig, goed gedraineerd en gemakkelijk te bewerken. Rueda heeft een landklimaat. En neerslag is dus de bepalende factor voor de kwaliteit van de wijnen. Meestal regent het in de lente en herfst, met soms een jaar waarin het slechts sporadisch regent.

Ribera del Duero

Het wijngebied Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in zee uitmondt. In de 9e eeuw werd al Ribera del Duero wijn geproduceerd. Het gebied bevindt zich 700-850 meter boven de zeespiegel. Het vriest er ‘s winters en soms ook nog in het voorjaar. In de zomer kan temperatuur tot 40º C oplopen, waarbij ‘s nachts vaak forse temperatuurdalingen optreden. Door deze weersomstandigheden is het groeiseizoen relatief kort. Ondanks zijn ligging in het Spaanse binnenland, is het klimaat in een mix van continentaal en gematigd-mediterraan: meestal warm en droog met bescheiden neerslag en hete, droge zomers. Dankzij de hoogte is, zelfs hartje zomer, de nacht temperatuur laag, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de druiven.

Assortiment LOESS Wijnen

LOESS heeft 5 verschillende wijnen in het assortiment, die je kunt bestellen bij Vino D’Amigo. Deze kun je afhalen bij de Vino D’Amigo LOESS importeur voor Nederland, of thuis laten bezorgen.  LOESS heeft de volgende wijnen in het assortiment: LOESS Collection Rueda, LOESS Rueda, LOESS Ribera del Duero, LOESS Inspiration Ribero del Duero en LOESS Collection Ribera del Duero. LOESS wijnen voor de horeca, mail voor informatie naar info@vinodamigo.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wijnhuis Vino D’Amigo.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.