Live proeven met wijnmakers uit de Elzas

Live proeven met wijnmakers uit de Elzas

Vandaag komt een gewenste reisbestemming wel heel dichtbij. Tijdens de tweejaarlijkse vakbeurs Millésimes Alsace staan we oog in oog met bekende namen uit de Franse wijnstreek. De mix van talen die we spreken en de lokale wijn die we drinken maken het buitenlandgevoel compleet. En dat allemaal online! -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Millésimes Alsace 2021

Hoe leuk is dit: wijnen proeven met de producenten uit de Elzas (Alsace). Voorafgaand aan de internationale vakbeurs, die dit jaar is omgedoopt tot een ‘digitasting’, konden we van onze favorieten telkens vier proefflesjes vin d’Alsace aanvragen. Een extra setje wijnen is als verrassing bijgevoegd, want daar is zo’n evenement natuurlijk ook altijd voor bedoeld: nieuwe smaken uit het gebied ontdekken. We hebben ervoor gekozen drie wijnmakers te ontmoeten die in Nederland al vertegenwoordigd zijn, zodat jullie, de WINELIFE-lezers, zelf ook kunnen uitvinden wat hun Elzaswijnen bijzonder maakt.

Bonjour Nicolas Haeffelin

Nicolas zit in de wijngaard en is goedgemutst, ondanks het frisse weer daar. Wanneer we vertellen dat we graag met hem de Gewürztraminer uit 2008 willen proeven, vertelt hij dat hij vanmorgen toen hij om 5 uur opstond in plaats van koffie al een glas op heeft. Uitstekende ontbijtwijn! Als oenoloog van Maison Arthur Metz adviseert hij de keldermeesters van verschillende deelgebieden over de verschillende markten in Europa. Want het smaakprofiel van een Pinot Blanc voor Zweden, is net weer anders dan dat voor Spanjaarden. Arthur Metz is door allerlei fusies megagroot geworden en een belangrijke speler in de Elzas. Een paar tientallen miljoenen flessen per jaar produceert het bedrijf, en meer dan een kwart daarvan is de beroemde mousserende wijn Crémant d’Alsace.

Typische wijnen van de Elzas

Nicolas laat ons met zijn camera de hellingen van de Florimont Grand Cru zien en op de achtergrond in de verte zien we de stad Colmar liggen, zij het in de mist – en dat terwijl wij in de zon zitten. De bodem is van kalksteen en klei en de meeste wijnstokken zijn van gewürztraminer, op de voet gevolgd door riesling. Dit zijn ook meteen de twee druiven die Nicolas desgevraagd als typisch voor de Elzas zou bestempelen. Je zou ze eruit kunnen pikken op een blinde wijnproeverij in Japan.
ARTHUR METZ CREMANT D’ALSACE BRUT 75 CL | DIRCKIII.NL | € 7,99 ARTHUR METZ BIO GEWURZTRAMINER 2013 | THEWINEILOVE.COM | € 11

Bonjour Laure Adam

We praten vervolgens met Laure Adam die jong oogt maar duidelijk wijn door haar aderen heeft stromen. Laure: ‘Wijn leeft, en dat is zo mooi!’ Ze vertelt er ook graag over. In totaal heeft ze 40 afspraken staan deze dagen en vanmorgen sprak ze al met Japan. Gelegen aan de Elzas-wijnroute, in wijnstadje Ammerschwihr, is Domaine Jean Baptiste Adam een van de bekendste én oudste wijnhuizen uit de Alsace. De familie maakt al 400 jaar wijn. Laure vertelt dat haar echtgenoot iedere dag de wijngaard in gaat om de druiven te controleren, want ze werken biodynamisch dus het is geen kwestie van ‘laisser-faire’. Gaat alles nog goed? Zijn de druiven gezond? Speciale planten in de wijngaard en zelfgemaakte preparaten moeten voorkomen dat de wijnstokken worden aangetast door ziektes. En de compost is lokaal, van dieren uit de omgeving!

Live proeven

15e generatie aan het roer

We proeven een Riesling van de Grand Cru Kaefferkopf. Het is de jongste Grand Cru van de Elzas, vertelt Laure, uit 2007, en vernoemd naar de kop van een kever omdat de vorm van de heuvel daar een beetje op lijkt. Wijnen van deze keverkop geven een hoge expressie van het terroir. Het graniet zorgt voor een delicate Riesling, niet te zoet en niet te rijk, met veel zuren. Als je dan ook nog eens alleen oude wijnstokken gebruikt en druiven uit het oogstjaar 2017, dat volgens Laure perfect was in de Elzas, krijg je een topwijn.
ADAM RIESLING GRAND CRU KAEFFERKOPF VIEILLES VIGNE 2017 | GALL&GALL | € 27,99

Bonjour Aura Meyer

We reizen door naar de vallei van Katzenthal die al bewoond werd in de prehistorie en in de Romeinse tijd. De wijngeschiedenis gaat zeker terug tot het jaar 1000. Hier ligt het familielandgoed van 18 hectare van Meyer-Fonné. We spreken met Aura Meyer maar, eerst nog op de achtergrond en later steeds enthousiaster, Félix Meyer neemt het gesprek uiteindelijk over. In hun bedrijf zijn de taken gelukkig wel goed verdeeld, vertellen ze desgevraagd. Aura is van de papieren en Félix van de druiven, om het kort te zeggen.

Lappendeken van terroirs

Een lappendeken van verschillende bodems biedt Félix het voordeel dat hij elk druivenras op het juiste terroir kan cultiveren. We hebben zin om uit het proefpakketje nog een chique Riesling te proeven en openen die van de Grand Cru Wineck Schlossberg (maar de Pinot Blanc koop je al voor € 9,50). Het DNA van de Elzas is volgens Félix l’aromatique. En terwijl de stijl droog blijft, is deze Riesling een bewijs van dat aromatische: vanuit het glas opent zich de geur van fruit als een explosie. De mineralen door de kalksteen en zuren van het fruit brengen de wijn in balans. RIESLING GRAND CRU WINECK-SCHLOSSBERG 2018 DOMAINE MEYER-FONNÉ | COLARIS.NL | € 27,50

Programma ter lering en vermaak

Gedurende deze 3 dagen van de vakbeurs hebben alle deelnemers ook nog toegang tot speciaal gemaakte content die beschikbaar is in drie talen. We bekijken morgen zeker de conferentie over nieuwe consumententrends, waarin onder anderen de beste sommelier van de wereld 2019 Marc Almert en de Amerikaanse televisiepresentator en sommelier Matthew Kaner aan het woord komen.

Al geven de mensen die we spreken aan dat ze het live contact missen – ze hopen ons de volgende editie weer in Frankrijk te zien – deze onlineversie van de vakbeurs werkt boven verwachting goed. We zijn echt even ‘thuis’ bij de wijnmakers en bij Nicolas Haeffelin zelfs op bezoek in de wijngaard, waar hij ons een 360 graden tour geeft met de stad Colmar ver weg op de achtergrond. Tot snel, Frankrijk!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands