Limburgs Zoervleis

Limburgs Zoervleis

Zoervleis lijkt op een Limburgse runderhachee. Daar past Italiaanse Amarone uit Veneto heel goed bij. De wijn zal de zoete smaken in deze stoofschotel accentueren. – Tekst + beeld Jolande Vos van I Love Food & Wine

Limburgs Zoervleis

Bereiding 30 minuten + 24 uur wachttijd + 5 uur oventijd

Dit heb je nodig (6 personen)

  • 1 kg rundersucadelappen
  • 120 g ontbijtkoek
  • 2 uien
  • 400 ml (natuur)azijn
  • 145 g donkere basterdsuiker
  • 125 g rinse appelstroop
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 30 g bloem
  • 30 g roomboter

EXTRA: grote ovenvaste braadpan of braadslede

Zo maak je het

Begin een dag van te voren. Snij het vlees en de ontbijtkoek in blokjes van 2 bij 2 cm. Snipper de uien fijn. Doe het vlees en de ui in een grote braadslede. Brokkel de ontbijtkoek erover. Doe in een maatbeker: 400 milliliter azijn, 400 milliliter water, basterdsuiker en stroop. Klop met een garde door elkaar. Voeg laurierblaadjes en kruidnagels toe. Schenk dit mengsel over het vlees. Bestrooi met zout en peper. Laat het vlees afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven voor op 110°C. Doe de vleesmassa met vocht over in een grote ovenvaste braadpan. Zet in de oven en laat circa 5 uur zachtjes stoven tot het vlees bijna uit elkaar valt.

Maak een beurre manié: meng  30 gram roomboter met 30 gram bloem. Roer tot een dikke pasta. Voeg dit in gedeelten door de vleesmassa. Verwarm en roer goed door, breng opnieuw aan de kook en wacht totdat de saus dikker wordt. Kijk hoeveel je toevoegt en bepaal zelf hoe dik je de saus wilt hebben.

Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat stroop toe voor de juiste zoet-zuurverhouding. Serveer met patat frites, mayonaise en zelfgemaakte appelmoes.

LimburgsMeer recepten?

Dit recept komt uit: NEDERLAND KOOKBOEK | LAURA DE GRAVE | UITGEVERIJ BRANDT | ISBN: 9789492037879 | € 30

 

 

 

 

Ben je benieuwd naar meer recepten in combinatie met Amarone? Lees het in WINELIFE Magazine 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

nl_NLNederlands