Lekker wit in Oostenrijk

Lekker wit in Oostenrijk

Heeft het gesneeuwd? Nee, we gaan het niet over wintersport en versbepoederde bergen hebben. Wel over ander fijn ‘witgoed’ uit het land van de schnitzels, strudels en sachertaart. In deze koopgids proeven we Weissburgunders, Rielings, Morillons, Rotgipflers en vele andere witte wijnen uit Oostenrijk – maar geen Grüner Veltliners. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN

Lekker wit in Oostenrijk

Oostenrijk produceert heel gevarieerde witte wijnen. Er staan allerlei witte druiven kriskras door het land: 26 in totaal, die gezamenlijk ongeveer twee derde van alle druivenaanplant voor hun rekening nemen. Voor de goede orde, grüner veltliner – de voorloper van het stel – laten we verder even links liggen. Die krijgt al genoeg aandacht. Wat zijn dan de runner-ups
na GruVee? Die plekken worden ingenomen door welschriesling, riesling, chardonnay en weissburgunder. Verderop in het lijstje kom je namen tegen van meer obscure, soms echt lokale druiven als scheurebe, muscat ottonel, bouvier en rotgipfler.

NUMMER 3 VAN DE WERELD
Oostenrijk en (witte) wijn hebben een ellenlange historie. Deze gaat nog verder terug dan de Romeinse tijd. Je zou het misschien niet denken, maar rond 1920 was Oostenrijk zelfs de op twee na
grootste wijnproducent ter wereld. Ook toen al lag de nadruk op witte wijnen, weliswaar vooral wat eenvoudigere, lichtere witte wijnen. Deze bloeiende wijnindustrie viel helaas bijna om door een
dramatisch wijnschandaal in de jaren 1980. Een aantal wijnproducenten met dollartekens in hun ogen waagde zich eraan om di-ethyleenglycol – een bekend bestanddeel van antivriesmiddel – aan wijnen toe te voegen, met als doel de lichtere wijnen wat meer body te geven.

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in het nieuwste Winelife Magazine 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

nl_NLNederlands