Klassieke Franse wijn-spijscombinaties

Klassieke Franse wijn-spijscombinaties

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… klassieke Franse wijn-spijscombinaties. – TEKST REDACTIE | BEELD BORDEAUX.COM

Klassieke Franse wijn-spijscombinaties

Bordeaux en Nederland

Wist je dat we sterk verbonden zijn met Bordeaux? Als succesvolle inpolderaars werden Nederlanders in de 16e eeuw betrokken bij landwinning in de moerassige Médoc, om daarna wijnstokken te planten. Het beroemdste klassieke wijngebied van Frankrijk biedt nu alle stijlen bij de typische gerechten.

Boeuf Bourguignon

De malsheid van gestoofd rund en de pittige en gekonfijte tonen van de saus van Bourgognewijn combineren met krachtige en genereuze rode Médoc-wijnen. Tip: dat gekonfijte en de kruiden vind je terug in de wijnen van Moulis, de kleinste appellatie van de Haut-Médoc in Bordeaux.

Coquilles Saint-Jacques

Bij de delicate smaak past subtiel aromatisch wit uit Pessac-Léognan. Zoeterik? Neem wijn uit Sainte-Croix-du-Mont, een kleine appellatie in Bordeaux voor zoete witte wijnen die iets lichter zijn dan Sauternes. Het zachte mondgevoel benadrukt het vruchtvlees van de sint-jakobsschelpen.

Escargots

Franse slakken, wat zijn ze lekker met knoflook- en peterselieboter en stokbrood! Kies een witte Graves-wijn, die zowel vet als frisheid combineert om de langdurende smaak van de kruidenboter te ondersteunen. Vind je droog wit maar saai? Een jonge, fruitige rode Bordeaux is origineler.

Fruits de mer

Zeevruchten, oesters en mosselen eten aan de Franse kust, er gaat niets boven. Spaanse sherry past door dezelfde ziltigheid en impressies van jodium, maar droge witte wijnen van Bordeaux bieden door hun fruitigheid wat tegenwicht. Verrassend contrast: een zoete wijn uit de appellatie Bordeaux Moelleux.

(…)

 

Wil je meer weten over klassieke Franse wijn-spijscombinaties? Je leest het in WINELIFE 77. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam