Ken jij het WINELIFE plus & premium abonnement al?

Ken jij het WINELIFE plus & premium abonnement al?

Bij een plusabonnement van WINELIFE krijg je bij elke editie 3 bijzondere flessen thuisbezord. In WINELIFE magazine verstrekken we achtergrondinformatie. De wijnen komen met aanvullende info, proefnotities en tips (via QR-code) – TEKST + BEELD REDACTIE

WINELIFE plus & premium editie #85

Om een klein kijkje te geven over de flessen wijn die je kunt verwachten, delen wijn bij deze de flessen wij die in editie #85 zitten.

CECILIA BERETTA VINO SPUMANTE BIANCO

Er is een wereld aan bubbels te koop. En daarin kan nog een aardig verschil zitten; in smaak, prijs en vooral in het mondgevoel. Dat is die tinteling in je mond die je voelt als een slok neemt. De koning der mousserende dranken is de Franse champagne, in Italië maken ze spumantes – dat betekent bruisend op z’n Italiaans. En net als champagne bevatten deze wijnen koolzuur, maar het grote verschil zit hem in de herkomst, het druivenras en de manier waarop de bubbels in de wijn komen. Deze vino wordt gemaakt door de familie Pasqua, afkomstig uit Veneto, in het noorden van Italië. De glera-druifjes (bekend van de prosecco) gaan na de oogst in september de druktank in. Door toevoeging van gist en suikers ontstaat het koolzuur. De spumante rijpt 3 maanden op de lies en wordt vervolgens geklaard en gebotteld. De bubbels zitten dan stevig in het sap. Voilà, de spumante is klaar voor la dolce vita in het wijnglas.

Kies een wat ruimer exemplaar om deze knisperende en sprankelende bubbel optimaal te waarderen. Dan proef je de frisse zuren, dat tropisch tintje met een hint van bloemen en die smaak van rijp steenfruit. Deze vrolijke aperitiefbubbel is heerlijk bij een lichte Italiaanse maaltijd of bij de borrelplank met verschillende Italiaanse kazen zoals pecorino, taleggio, mozzarella of provolone. Of doe het eens heel anders en serveer zo’n sprankelende wijn bij een oer-Nederlandse appeltaart. Het subtiele zuurtje past perfect bij de smaak van gebakken appels. Voor het alcoholgehalte hoef je het niet te laten: dat is met 11% redelijk laag. Gewoon een keertje proberen, succes verzekerd!

De wijn is te koop via:  www.vinify.nl/cecilia-beretta-spumante-bianco

 

 

WEINGUT HEID RIESLING TROCKEN GUTSWEIN BIO 2022

Als je het over witte Duitse wijn hebt, gaat het vaak over wijn gemaakt van dé cultdruif riesling. Het is een heel apart druifje, want hij is van nature net even wat zuurder dan de rest. Dat maakt dat men er alle kanten mee op kan. Ze zijn er krakend strakdroog of weelderig en intens zoet. Ook maken ze er mousserende wijnen van, de zogenaamde sekts.

De mooiste exemplaren komen van mergel- en leembodems. Zo ook deze van Weingut Heid. Daar staat momenteel de 10e generatie Markus Heid aan het roer van het familiebedrijf. Ze zijn inmiddels lid van het VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Dat kan alleen maar als je kwaliteitswijnen maakt. Biologisch werken is bij deze club geen voorwaarde, maar Markus Heid is gericht op het produceren van een beperkte hoeveelheid kwalitatief zeer hoogstaande wijnen, op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze. Weingut Heid is dan ook biologisch gecertificeerd.

Markus ziet de allerbeste zorg voor zijn wijngaarden als een verplichting aan de natuur. De liefde die hij erin stopt is uiteindelijk terug te proeven in de wijnen. Deze Riesling Trocken Gutswein is een mooie klassieke versie. De aroma’s van groene appel, peer en ananas stuiven je glas uit. Het is een frisse droge wijn, wel maar met een heel geraffineerd zoetje dat de zuren naar de achtergrond duwt. Dat zoetje zorgt er ook voor dat deze wijn heel goed bij pittig eten past. Dit is echt een wijn voor de fans van spicy!

VERKOOPADRESSEN? STUUR EEN MAIL NAAR INFO@MONNIK-DRANKEN.NL

 

 

HENKELL TROCKEN SEKT

Wie kent het, Duitse sekt? Dit is een sprankelende wijn die op dezelfde manier als champagne, crémant, cava, fonkelwijn en espumoso wordt gemaakt: volgens de traditionele methode, met een tweede gisting op fles. De mousserende wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg mogen sekt genoemd worden. De bubbels kunnen gemaakt worden van het sap uit één druif of meerdere variëteiten. Wat ze in ieder geval allemaal gemeen hebben, is dat ze verplicht 9 maanden hebben liggen rijpen op de gistcellen. Zo ook deze sekt, gemaakt van een mix van typisch Duitse druivensoorten, waaronder riesling, müller-thurgau, silvaner en pinot blanc.

Elk van deze karakteristiek Duitse druiven brengt zijn eigen geur en smaakkenmerken mee om samen een fijn geheel te vormen. Riesling is bijvoorbeeld nodig voor de frisse zuren, pinot voor de verfijning, müller-thurgau is de druif die een fijne fruitigheid aan de wijn geeft en silvaner zorgt voor de nodige kruidigheid. Dit superkwartet geeft samen een droge wijn met een fruitige, bloemige smaak en een romig accent. Denk aan citrus, een groen appeltje en iets van abrikoos. Het is geen moeilijke wijn, maar een heerlijke verfrissende verwenbubbel die goed smaakt bij het aperitief. Schenk hem bij een licht voorgerecht of geniet ervan bij de oliebollen!

Wil je meer weten over Duitse wijnen? Lees dan het artikel op pagina 56 van WINELIFE 86.

BUDGETWIJNEN.NL

 

 

Wil jij ook een WINELIFE plus of premium abonnement? Abonneer je hier!

Benieuwd naar de andere wijnen van deze editie? Je leest het in het WINELIFE Magazine 83. Deze bestel je hier!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands