Borrelpraat: in iedere editie van WINELIFE Magazine hebben wij een item Borrelpraat, met het wijnnieuws dat jij niet zou willen missen. –TEKST + BEELD REDACTIE
Italiës trots
Sinds Italië in 2015 Frankrijk van de eerste plaats verdrong, is het de grootste wijnproducent ter wereld. De Italiaanse wijnbouwers maken zo’n 50 miljoen hectoliter wijn per jaar, dat zijn 6,7 miljard standaardflessen van 0,75 liter. Tegen Frankrijk aan, linksboven in het land, ligt een van de Italiaanse wijnstreken: Piemonte. Die staat vooral bekend om de stevige rode wijnen Barolo en Barbaresco van de druif nebbiolo. Maar de druif barbera is hier het meest aangeplant en zorgt ook voor volle, fruitige rode wijnen die dan net wat gematigder tannines hebben. Op het etiket staat, afhankelijk van het herkomstgebied, Barbera d’Alba, Barbera del Monferrato of Barbera d’Asti. We hebben een wijntip voor een glas vol karakter bij de Italiaanse keuken, bij lasagne bolognese bijvoorbeeld: VINUM VITA EST BARBERA D’ALBA DOC | VINIFY.NL | € 13,95
Bloemkool en laos
Voor wie zoekt naar wijn en spijs op niveau in Rotterdam: YANO. De naam is een samenvoeging van de kinderen Noah en Yara van gastvrouw Britta en chef-kok Yuri Wattimena (ex-FG Food Labs*, Amarone* en The Millèn*). Wereldse smaken als die van de Indische archipel en Zuid-Amerika worden gecombineerd met de Franse keuken. De gast kan dus ook wat proeven van de Molukse afkomst van de chef. Yuri: ‘Een voorbeeld hiervan is mijn dessert van cendol met kokos, gula djawa en pandan. In het vegetarische menu combineer ik Hollandse spitskool en bloemkool met tempé en laos.’ De wijnkaart telt 250 wijnen met veel keuze onder € 100. Britta: ‘Er is veel aandacht voor klassieke wijnstreken als de Franse Bourgogne en het Italiaanse Toscane, waarvan we veel topdomeinen voeren. En er zijn altijd minimaal tien open wijnen en champagne per glas.’ Het interieur is minimalistisch in de stijl Japandi, een mix van Japanse en Scandinavische invloeden. De gerechten zijn eveneens parels om te zien. Op de foto: langoustine, pipián verde, jalapeño, huacatay.
RESTAURANTYANO.NL
(…)
Ben je benieuwd naar meer wijnnieuws? Lees het in WINELIFE Magazine 81. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.