In het jaar 1850 staken de eerste carmenère-wijnstokken onder een valse identiteit de oceaan over. Men dacht dat carmenère de grote plaag niet overleefd had (druifluis Phylloxera vernietigde de wijngaarden) en dat ze merlot meenamen.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Pexels
Eenmaal vast geworteld in de Chileense bodem manifesteerde deze indringer zich totaal anders dan merlot en kreeg hij de naam merlot chileno. In 1994 werd de druif geïdentificeerd als carménère, wat in 1997 bevestigd werd met een DNA-analyse. Aangezien er inmiddels al heel veel van deze variëteit stond aangeplant, erkende de Chileense overheid hem in 1998 officieel. Tegen 2006 stond 7.183 hectare van de wijngaarden ermee beplant. Ook bij het wijnhuis Montes werken ze al 30 jaar met dit succesnummer uit Bordeaux.
PURPLE ANGEL
Maar het is een gevoelig tiepje waarvoor het juiste plukmoment cruciaal is. Ben je te vroeg, dan krijg je een wijn die bol staat van
groene tonen. Maar hoe rijper deze druif wordt, hoe minder zuren en tannines er overblijven. Daarom wordt carmenère vaak geblend met
cabernet sauvignon, cabernet franc of petit verdot. Bij Montes kennen we hem inmiddels zo goed, dat ze precies weten hoe ze ermee om
moeten gaan. Hun Purple Angel is de perfecte balans, met 8 procent petit verdot. Hij krijgt er pit, beet en spanning mét een randje chilipeper
van. Het is een geweldige eetwijn, maar wij combineren hem graag met chocolade. Van de Chileense Leticia Balcarse welteverstaan. Deze
chef combineert Belgische chocolade met merkén, een authentiek Chileens pepertje. Een slok Purple Angel samen met haar chocolade is
een bijzondere sensatie die lang in je mond blijft hangen. Ze stopt ze ook nog in een mooi doosje.
Te koop via LETICIASRECIPES.NL
Purple Angel 2019
ALBERTUSWIJNEN.NL / € 69,50
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.