Hier aan de kust

Hier aan de kust

Ver weg, naar een tropisch eiland reizen? Helemaal niet nodig. Op de Zeeuwse eilanden vind je zon en strand en nog belangrijker: goed eten en wijn. Als gastronomen waren we dan ook verguld met een perstrip naar Schouwen-Duiveland. Een reis met een rauw randje. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD JAN DE CARPENTIER, MARJOLEIN SCHUMAN, SESD/DICK VAN DER VEER

Hier aan de kust

Eilandhoppen per boot kan nog steeds, maar is niet meer noodzakelijk. De Zeeuwse eilanden zijn verbonden door natuurlijke verzanding en door mensenhanden – denk aan die fantastische Zeelandbrug! Ook Schouwen en Duiveland waren vroeger losse delen. We zijn hier voor de opening van het oosterscheldekreeftseizoen 2022. De kreeftenpopulatie heeft een eigen DNA-structuur en een fijne en zachte smaak die we willen proeven. ‘Het mooie weer van de afgelopen weken is goed geweest voor de kreeften’, vertelt Nelleke Launspach. Als voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft is zij onze gastvrouw.

Helden aan de Oosterschelde

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, op het voormalige eiland Duiveland, raken we direct ontroerd door een videoboodschap van Wim Schot, een van de hulpverleners tijdens de ramp van 1953. Voor zijn overlijden in 2019 vertelt hij zijn verhaal. Hoe hij met een bootje door de straatjes van Zierikzee voer – ‘kleine huizen met grote gezinnen’ – en door de Vierbannenpolder. Honderden mensen plukte hij van de daken waarop ze waren gevlucht. ‘Stijf als planken waren ze’, vertelt Wim. En dan die ene dikke man, tot zijn middel in het water, die hij achter een zolderraam zag staan zwaaien.

(…)

 

Lees meer over de Zeeuwse eilanden in WINELIFE 77. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands