Het perfecte herfsthuwelijk: Pedro Ximénez met kaas

Het perfecte herfsthuwelijk: Pedro Ximénez met kaas

Sherry in combinatie met kaas, en dan met de name de Pedro Ximénez , is hét perfecte herfsthuwelijk. Een ware match made in heaven. Als ambassadeur voor Sherry, zal je deze wijnen al vaker voorbij hebben zien komen op mijn Instagram @miekandgrapes, en misschien zelfs al in combinatie met een kaasplankje. Tijd om wat meer de diepte in te duiken! -TEKST ANNMIEK HUMMELINK | BEELD YOËLLA PULLEN

Het perfecte herfst huwelijk: Pedro Ximénez met kaas

Wat is PX nou eigenlijk? “PX ” staat voor “Pedro Ximénez”, de naam van de druivensoort die gebruikt wordt om dit type sherry te maken. Het is een versterkte wijn, gemaakt in het zuidwesten van Spanje, het zogenoemde Jerez.

Een diepe, donkerkleurig, zoete, rozijnachtige, dadel-achtige smaak met een stroperige structuur, zo kun je hem herkennen. Daarom ook perfect in te zetten bij een toetje. Lekker bij zoet, zoals een zwoele chocolademousse, maar dus zeker ook bij een kaasplankje. De zoetheid van de wijn is een aanvulling op het zoute van de kaas. Een van mijn favoriete combo’s daarom: De wijn spijs combo met cheddar of parmezaan. Ik ben dol op zout, en dit haalt wat mij betreft het beste in de PX naar boven. De smaken van deze kazen helpen om het zoete gekarameliseerde in de sherry naar boven te brengen. Klinkt als smullen, toch? Ben je geen fan van harde kazen? Dan is een brie of camembert ook lekker te combineren. Als je een kaasplankje hebt, zal je proeven dat de wijn bij elke kaas wel iets speciaals doet. Oneindige cheesy opties dus!

Kaasplankje

Bij een kaasplankje horen natuurlijk ook noten en compotes. Dit is zeker geen probleem, want wist je dat deze ook goed smaken bij de rozijnachtige sherry? Voor de zoute smaken geldt hetzelfde als bij de kazen, maar door de stroperige rozijnsmaak van de PX versterkt dit juist de smaak van de compotes en vijgen op jouw plankje. Vul je kaasplank verder met lekkere crackers en bijvoorbeeld druiven.

Nog een laatste tip: zorg ervoor dat zowel de kaas als de sherry goed op temperatuur zijn. Haal de kazen een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast. De PX mag tussen de 12 en 14 graden geserveerd worden. Zo komen alle smaken het beste naar voren.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen overtuigen van deze verrassende wijn. Echt de moeite waard om een keertje te proeven. En wist je dat deze PX ook vaak geserveerd wordt in restaurants? Dus check voor de gein eens de dessertwijnen en bestel een keer een kaasplankje in combinatie met Pedro Ximénez. En nu achterover leunen en genieten maar!

Over de Consejo Regulador

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de Consejo Regulador, heeft in 1935 als eerste het reglement voor een oorsprongsbenaming gepubliceerd. Daarom spreken we over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als de oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het gebied van de Sherry is er nog een ander product, namelijk “Sherry-azijn”. Ook deze wordt sinds 1994 beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Consejo Regulador die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en ongeveer 100 wijnmakerijen, gevestigd in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit garandeert de kwaliteit van de respectieve regionale producten voor de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.

Deze campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands