Het moderne sprookje van Pinot Noir

Het moderne sprookje van Pinot Noir

De groeiende interesse in Pinot Noir verdiende al extra aandacht. Maar het proefpakket wijnen uit diverse Californische gebieden dat we op de redactie ontvingen, gaf net dat laatste zetje. Aandachtig dronken we de flessen leeg. ‘It’s a dirty job, but somebody has to do it’, zoals Mike Connors in Tightrope! ooit zei. – TEKST REDACTIE | BEELD PEXELS.COM

Het moderne sprookje van Pinot Noir

De verwachtingen van de druif pinot noir zijn hoog. De wijn proeven is als het sprookje van Goudhaartje in het huis van de drie beren: op zoek naar de allerbeste pap. Pinot noir is een wispelturige druif die de juiste zorg nodig heeft. We kennen het klassieke herkomstgebied Bourgogne, maar ook overzee in Californië worden Grote Wijnen gemaakt. Het is een goudmijn. Hier vindt de druif precies die plekken waar de gevoelige dunne schil niet verbrandt. Waar de warmte wordt getemperd door oceaanwinden.

Enthousiaste wijnmakers

Familiebedrijven en een nieuwe generatie enthousiaste biologische wijnmakers zorgen in de Golden State voor de juiste eikenbehandeling voor diepgang, en voor nauwkeurig tanninebeheer voor een zijdezacht mondgevoel. Wanneer Pinot Noir die exacte balans bereikt, word je betoverd – door weelderige, exotische, pittige en sexy wijnen.

Moeilijke druif om te delen

Van de Californische wijngaarden is inmiddels 10 procent beplant met het druivenras, dat door Europese immigranten werd meegenomen. In 1861 was de Hongaarse graaf Agoston Haraszthy, oprichter van de Buena Vista Winery in Sonoma County, de eerste die stekken van pinot noir naar Californië bracht. Vanwege de kieskeurige aard van de druif werd er een eeuw lang maar weinig aangeplant. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw begon Californië Pinot Noirs van kwaliteit te produceren, mede doordat men de beschikking had over een grotere diversiteit aan basisplanten – de University of California in Davis heeft meer dan 100 pinot noir-klonen geregistreerd. Met 19.000 hectare is hij de derde druivensoort in de Golden State, na cabernet sauvignon en chardonnay.

(…)

 

Wil je meer over Pinot Noir weten? Je leest het in WINELIFE 82. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands