Het is altijd tijd voor pétillant naturel

Het is altijd tijd voor pétillant naturel

Overboord met de tradities. Bubbels drink je het hele jaar door. Ze smaken altijd en zijn met bijna elk eten goede vrienden. Moet dat dan champagne zijn? Welnee, er is zoveel keuze als het om mousserende wijn gaat. Deze keer in de spotlight: pet-nat. – TEKST NIELS VAN LAATUM | BEELD TOMAC (KROATIË)

Het is altijd tijd voor pétillant naturel

In een editie als deze mag de oerbubbel niet ontbreken. Want nee, champagne was niet de eerste mousserende wijn. Die eer gaat naar méthode ancestrale. Ook wel pétillant naturel, of pet-nat in natuurwijnland – want vooral daar is het de go-to bruiswijn.

Hoe is het ontstaan?

Pétillant naturel is een Franse ontdekking, gedaan door een benedictijner monnik van de abdij van Saint-Hilaire, in het zuidwesten van het land. Die zag in het voorjaar van 1531 tot zijn verbazing dat de wijn die in de winter ervoor was gebotteld belletjes had gekregen. Hij besloot om deze methode met zijn medebroeders te perfectioneren. Dat leidde tot de bekende Blanquette de Limoux, zoals officieel opgetekend werd op 25 oktober 1544. Het duurde nog ruim 100 jaar voordat de eerste mousserende wijn in de Champagnestreek het levenslicht zag.

Waar komt het vandaan?

De eerste pétillant naturel die voor het eerst officieel als naam erkend werd in een appellatie is Montlouis Pétillant Naturel AOC in de Loire, in 2007 speciaal in het leven geroepen voor deze wijn gemaakt van chenin blanc-druiven. Samen met Blanquette de Limoux zijn dat wijnen die keurig binnen de lijntjes kleuren van de lokale voorschriften. Veel vaker zie je pet-nats buiten de regels vallen. 

(…)

 

Wil je meer over PET-NAT lezen?  Bestel dan hier WINELIFE editie 80.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands