Hartige zoete-aardappelwafels

Hartige zoete-aardappelwafels

Je mag Regula Ysewijn gerust een Vlaamse meester noemen. Niet alleen zijn haar foto’s als Rembrandts die tot leven zijn gekomen, ook onderwijst ze ons met foodfoto’s en verhalen in de eet- en drinkcultuur van vroeger tijden. In haar nieuwe boek Van wafel tot koek, dat begin februari verscheen, besteedt Regula aandacht aan de rijke bakcultuur van de Lage Landen. Met verhalen, met recepten en met prachtige foodfoto’s gemaakt in de stijl van de oude Vlaamse en Nederlandse meesters; van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten voor speciale gelegenheden. – RECEPTUUR, TEKST BIJ RECEPTEN EN FOTOGRAFIE: REGULA YSEWIJN

Hartige zoete-aardappelwafels

De specerijen zorgen voor een subtiele smaak op de achtergrond; ze horen niet heel uitgesproken te zijn, maar zijn alleen bedoeld ter ondersteuning. 

Dit heb je nodig (10 stuks)

  • 400 g zoete aardappelen
  • 50 g ongezouten boter
  • 100 g kaas, zoals jong belegen Goudse kaas, cheddar of Red Leicester
  • 100 g patentbloem
  • 100 g bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zeezout
  • ¼ tl gerookte-paprikapoeder
  • ¼ tl gemalen komijn
  • 1 el gedroogde bruschettakruiden of oregano
  • 2 eieren, gesplitst
  • 50 ml volle melk

VOOR ERBIJ 

  • plattekaas (fromage frais/blanc, kwark) of zure room of skyr
  • grof gemalen zwarte peper
  • takjes kervel, peterselie of bieslook

Zo maak je het

Kook de aardappelen ongeveer 20 minuten, afhankelijk van het formaat. Schep het vruchtvlees uit de schil of doe de blokjes in een keukenmachine en pureer ze. Laat ze afkoelen. 

Smelt ondertussen de boter in een kleine pan op laag vuur, zodat hij niet borrelt. Laat hem afkoelen. Rasp de kaas. 

Doe de 2 soorten bloem, het bakpoeder, het zout en de specerijen en de kruiden in een grote kom en meng goed. 

Klop de zoete-aardappelpuree en de gesmolten boter in een andere kom tot ze goed gemengd zijn. Voeg de eierdooiers toe met de melk. Voeg dit mengsel toe aan het bloemmengsel en roer door elkaar. Klop de eiwitten tot stijve pieken en spatel ze samen met de geraspte kaas door het beslag. 

Verhit een wafelijzer. Schep een beetje beslag op het ijzer en bak elke wafel ongeveer 3 minuten, tot hij goudgeel is. 

Hak wat peterselie en voeg hem toe aan de kwark of zure room. Voeg de peper toe, zo veel als je wilt, en roer alles door elkaar. Serveer de wafels met het kwarkmengsel en strooi er tere blaadjes kervel over, die zorgen voor een subtiele smaak. Je kunt ook bieslook of tere slablaadjes gebruiken. 

Meer recepten?

Dit recept komt uit: VAN WAFEL TOT KOEK | REGULA YSEWIJN | CARRERA CULINAIR | ISBN: 9789048859757 | € 35

Wil je meer recepten van Regula Ysewijn lezen? Bestel dan hier WINELIFE nummer 81.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands