Grands Crus van Bourgogne

Grands Crus van Bourgogne

Alles wat je altijd al wilde weten, maar niet durfde te vragen over… Grands Crus van Bourgogne. – TEKST + BEELD REDACTIE

Grands Crus van Bourgogne

1 GEVREY-CHAMBERTIN

In dit dorp worden maar liefst 9 Grands Crus en 26 Premiers Crus gemaakt. Wereldberoemd, maar het ligt er nog vredig bij zoals vroeger rondom kerk en kasteel. De streek Bourgogne heeft in totaal 33 superieure wijngaarden met die hoogste classificatie Grand Cru. Er zijn honderden Premiers Crus.

2 MARSANNAY-LA-CÔTE

Hier begint de Route des Grands Crus de Bourgogne, net naast Dijon. Reistip voor het voorjaar! Met côte wordt niet kust bedoeld, maar het reliëf, de hellingen. Nog wat termen: climats zijn percelen afgebakend op grond van hun geologische kenmerken en clos zijn de ommuurde wijngaarden.

3 CLOS DE VOUGEOT

Een mythisch domein van de cisterciënzer monniken uit de 12e eeuw, die de climats en clos indeelden. Het kasteel met grote wijnkelder en oude persen is nu hoofdkwartier van de Chevaliers du Tastevin, een broederschap van 12.000 ‘ridders’: ambassadeurs van de Bourgogne in de hele wereld.

4 VOSNE-ROMANÉE

Een van de meest gewaardeerde wijnpercelen ter wereld. Van dit stuk grond van slechts 1,8 hectare komt de duurste en beroemdste rode wijn ter wereld. Bourgogne is trouwens enorm versnipperd. Zo heeft Clos de Vougeot, een Grand Cru-wijngaard van 50 hectare, maar liefst 80 eigenaren.

5 NUITS-SAINT-GEORGES

Dit kleine dorpje is de naamgever van de beroemde Côte de Nuits, het noordelijke gedeelte van wijndistrict Côte-d’Or. Het zuidelijke deel heet Côte de Beaune. De Bourgogne wordt verdeeld in vijf wijndistricten: Chablis, Côte-d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais.

(…)

 

Wil je meer weten over de Grands Crus van Bourgogne? Je leest het in WINELIFE 76. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.