De jaargang op een fles, doet die ertoe? Jazeker! En als er één wijn is waar het ‘geboortejaar’ altijd op de voet wordt gevolgd en tot in detail wordt besproken, dan is het wel rode Bordeaux. Voor deze Koopgids proefden we twee jaargangen: 2015 en 2016. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD REDACTIE
Googel eens op ‘vintage Bordeaux’ en de zoekresultaten naar allerlei lijstjes met uiteenlopende beoordelingen van jaargangen komen tevoorschijn. Maar, hoe komt het nou dat de ene jaargang verschilt van de andere? Het weer speelt daar in elk geval een cruciale rol in. Het draait om een delicate balans tussen kou en warmte, tussen vocht en droogte. Ook draait het daarbij om timing. Zo is zonneschijn gedurende het groeiseizoen belangrijk om de druiven optimaal te laten rijpen. Dat gezegd hebbende, te veel zon is ook weer niet goed, want de druiven kunnen verbranden en met bittere tannines achterblijven. Ook tijdens het oogsten is goed weer van belang, zodat bijvoorbeeld rot niet de kop opsteekt. En regen? Ook die is belangrijk, de wijnstokken moeten niet uitdrogen. Maar ook hier geldt weer ‘met mate’, want te veel regen kan juist weer zorgen voor schimmels en ziektes. Je kunt je voorstellen dat het checken van de weer-app een dagelijks terugkerende, zenuwslopende activiteit is als je wijnboer bent.
Van top…
Voordat we ons op 2015 en ‘16 storten, werpen we eerst een korte blik iets verder terug in de tijd. Een steekproef: neem 1945, 1961 en 1990, drie historisch fenomenale jaargangen in Bordeaux. Hoe zat het toen met het weer? In 1945 was er vorst in mei, maar werd de zomer gekenmerkt door hitte en droogte.
(…)
Wil je meer weten over rode Bordeaux? Je leest het in het nieuwste WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.