Geperst goud

Geperst goud

Olijven die aan de bomen hangen, lijken wel wat op druiven. Maar dat is niet de reden dat we er zo gek op zijn. Wel dat deze vruchten ook een sap geven dat bij de juiste bereiding de neus prikkelt en de tong streelt. Wijn en olijfolie zijn vloeibaar goud en kunnen gerechten opstuwen tot ongekende culinaire hoogten. -TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD PXHERE.COM

Geperst goud

Er is niet één topchef op de wereld zonder fles olijfolie in zijn keuken. Extra vierge staat er sowieso; dat is de eerste persing van de beste olijven, die koud wordt gebruikt voor pasta’s, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak is fruitig, kruidig, grassig en je kunt er hints van tomaat of amandelen in proeven. Gezond is deze bosgroene tot goudgele vloeistof ook, want er zitten antioxidanten in.

‘Ik hou citroenen, limoenen en sinaasappels altijd bij de hand, ze zijn handig om snel gegrilld vlees, zeevruchten en groenten mee te bedruppelen, gevolgd door een snelle scheut extra vierge olie’, is de (o)lijfspreuk van chef Emeril Lagassé. Ook meer ingewikkelde garneringen zijn met olie mogelijk, schuim of vormpjes van eetbaar glas. Als niet-professionals kunnen we er ook alle kanten mee op: als dip, in salades, in de soep, als ingrediënt in deegwaren, om te bakken of om warme gerechten af ​​te werken. Olijfolie tilt de smaak van een gerecht op, net als wijn.

Herkomstgebieden

Spanje is de grootste producent, gevolgd door Griekenland en Italië. In menig Nederlands sterrenrestaurant zie je de flessen van José Valderrama staan, olijfolieproducent uit Andalusië.

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over geperst goud? Je leest het in WINELIFE Magazine 76. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.