Gebakken peren

Gebakken peren

Als je veel champagne drinkt, zit je de volgende dag eigenlijk nooit met de gebakken peren. Mousserende wijn bezorgt de meeste mensen minder snel een kater dan een glas stille rode wijn. Met dit recept van het California Wine Institute zit je wél met de gebakken peren. Ze zijn delicaat en geurig, en hebben een zoete knapperige topping doorspekt met kokos en chocolade. Combineer met mousserende roséwijn of dessertwijn. – TEKST REDACTIE | BEELD CALIFORNIA WINE INSTITUTE

Gebakken peren

Dit heb je nodig (6 personen)

PEREN

  • 30 g bruine suiker
  • 15 g bloem
  • 10 g gemalen kaneel
  • 6 Bosc-peren (ongeveer 900 g)
  • 30 ml vers citroensap
  • 120 ml water

CRUMBLE

  • 120 g gezoete gevlokte (gedroogde) kokosnoot
  • 125 g bloem
  • 45 g bruine suiker
  • 2,5 g zeezout
  • 113 g ongezouten koude boter, in kleine blokjes
  • 57 g bitterzoete chocoladestukjes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190°C. Meng in een kleine kom de bruine suiker met 15 gram bloem en de kaneel.

Schil de peren, verwijder het klokhuis, deel ze in vieren en snij in de lengte in plakjes van 1,25 centimeter. Meng ze met het citroensap in een grote kom. Voeg het kaneelmengsel toe en schep opnieuw om. Verdeel de plakjes peer gelijkmatig in een beboterde ovenschaal van 23 bij 33 centimeter en besprenkel ze met het water. Bak in de voorverwarmde oven 50 minuten of tot de peren zacht zijn.

Meng intussen voor de crumble de kokosnoot, de resterende bloem, de bruine suiker en het zout in een grote kom. Knijp met je vingers de boter erdoor tot een licht vochtig grof mengsel met kruimels ter grootte van een erwt. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en bak 12 minuten of tot het goudbruin is (het kan met de peertjes in de oven). Haal de crumble uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

Strooi de chocolade gelijkmatig over de crumble en laat minstens 5 minuten rusten alvorens te serveren. Verdeel plakjes peer over 6 dessertborden en garneer met een lepel crumble. Geef eventueel slagroom of vanille-ijs erbij.

Wijn

Bij dit zoete gerecht kies je een van de mousserende wijnen uit Californië. Wat ook past bij de specerijen is een frisfruitige blend van druiven uit de Bourgogne en de Provence: cinsault, grenache en syrah. De flessen van de Fantôme-editie van Luc Belaire hebben lichtgevende etiketten als je op een knopje drukt. De producent richt zich op de jetset aan de Côte d’Azur en de wereld van Amerikaanse gangstarappers, die graag kurken laten knallen en gecharmeerd zijn van de ingebouwde led-lamp. LUC BELAIRE FANTÔME ROSÉ | GALL.NL | € 35,99

 

Wil je meer recepten zien? Je leest het in WINELIFE 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands