Eilandwijnen

Eilandwijnen

Om in een zonnige vakantiesfeer te raken, stonden er afgelopen maand wijnen van mediterrane eilanden op onze WINELIFE-proeftafel. Ruim 70 kwamen er binnen en daaruit selecteerden Magda van der Rijst samen met wijnprofessional én Texelaar Milton Verseput de allerlekkerste. Wijnen om de zomer goed mee te beginnen. – TEKST + BEELD MAGDA VAN DER RIJST

Eilandwijnen

Een eiland is een eenheid die ergens los van het moederland in zee ligt. Sommige op hooguit een uurtje varen van het vasteland, terwijl je voor andere uren moet vliegen. Afgezien van die afstand heeft een eiland altijd iets eigens, ook als het om wijn gaat. Dat ligt aan het specifieke terroir en de inheemse druivenrassen die er voorkomen. En vast ook aan de eilanders zelf.

Aanpak & criteria

We vroegen importeurs en wijnverkopers om wijnen van mediterrane eilanden in te sturen. Wit, rood, rosé, stil en mousserend; alles was welkom, mits droog en passend bij de zomer. Het merendeel van de 70 inzendingen bestond uit witte wijnen, op een enkele rosé na was de rest rood. Sicilië was ruim vertegenwoordigd, maar ook wijnen van de Azoren, Corsica, Hvar, Santorini en Sardinië kwamen op tafel.

Proeven

De wijnen werden zoals altijd blind geschonken, dit keer in het Universal-glas van Zalto. De witte wijnen op 10 à 12°C, de rode op circa 16°C. We proefden de wijnen in series. Eiland bij eiland, druivenras bij druivenras. De meeste wijnen waren afkomstig uit 2020 en 2021, en die stonden ook bij elkaar. Bij de proefportretten is een onderverdeling gemaakt in wit en rood, en per eiland.

(…)

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in WINELIFE editie 79. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands