Een nieuwe vorm van champagne! *GESLOTEN*

Een nieuwe vorm van champagne! *GESLOTEN*

WINELIFE ging op bezoek bij champagneproducent Fabrice Pouillon; de wijnmaker die een nieuwe methode van champagne presenteert. Een spannende innovatie in het meest complexe wijngebied ter wereld. We spreken hem over zijn ‘Méthode Fabrice’, zijn leven en wat hij meemaakt in dit bijzondere Franse wijngebied! – TEKST EN BEELD NIEK BEUTE

Interview met Fabrice Pouillon

Van toen naar nu!

Aangekomen in Mareuil-sur-Ay ontmoeten we een spontane en gepassioneerde wijnmaker: Fabrice Pouillon. In zijn gemoedelijke ontvangstruimte vergezeld van Pamie (een net zo spontane zwarte labrador) worden we hartelijk ontvangen. Nog voor we de dictafoon aan kunnen zetten begint Fabrice vol enthousiasme te vertellen over het wijndomein, zijn wijngaarden en hoe het allemaal is ontstaan.

Het domein R. Pouillon & Fils bezit zeven hectare wijngaarden verdeeld over meerdere dorpen in de Vallée de Marne, en wel in het oudste gedeelte van de Vallée de Marne. Het domein werd in 1947 opgericht door Roger, de grootvader van Fabrice. Fabrice vertelt met trots hoe hard zijn opa gewerkt heeft om het wijnhuis te laten groeien nadat hij begon met slechts een halve hectare wijngaard. Ook vertelt hij hoe hij als kind altijd stiekem zat te snoepen van de liqueur d’expédition: de aangezoete wijn die wordt toegevoegd net voor de kurk op de fles gaat, om de champagne op smaak te brengen.

Een verschrikkelijke jaargang!

Al snel gaat het gesprek over het afgelopen jaar, en wat er allemaal is gebeurd. Er was hevige vorst in het voorjaar, welke vooral in het gebied waar Fabrice zijn wijngaarden heeft, ernstig heeft toegeslagen. De wijngaarden vroren kapot en je staat machteloos aan de zijlijn en ziet hoe de natuur de dromen van een prachtig wijnjaar om zeep helpt. Maar dat was helaas nog niet alles.

Er volgde veel vochtigheid, met resultaat de komst van een schimmelziekte die de druiven deed verschrompelen tot niets. Het was het jaar van de valse meeldauw. En wanneer je biologisch werkt zoals Fabrice, is interventie maar beperkt mogelijk. Er waren wijngaarden die tot wel tachtig procent oogstverlies hadden geleden. Het blijkt dat na 2003, 2021 het laagste volume aan opbrengst gaf van alle jaren op het domein van Pouillon. ‘Maar genoeg hierover,’ zegt Fabrice; we gaan de wijngaard in. We springen bij hem in de auto en het gesprek gaat verder.

Méthode Fabrice

Terug op het domein komt er een fles op tafel en gaan we het hebben over de Méthode Fabrice. Vol enthousiasme begint Fabrice te vertellen. Om een champagne te maken is er een tweede vergisting nodig in een afgesloten champagnefles. Gebruikelijk is om een combinatie van geselecteerde gisten en suiker aan de basiswijn toe te voegen. De vergisting die hierop volgt in de fles verbruikt de suikers en er ontstaat koolzuur en alcohol. Gezien de koolzuurdruk niet weg kan, wordt die één met de wijn. Fabrice wil af van het gebruik van deze suikertoevoeging en is al meer dan een decennia bezig om hier een oplossing voor te vinden. Hij heeft een manier gevonden om de glucose en fructose uit zijn eigen druiven te halen en deze te concentreren.

Bij de vraag hoe hij dit precies doet, krijgen we een grote grijns en zegt hij dat dit het geheim is van zijn unieke methode. Deze eigen gewonnen druivensuikers combineert hij met natuurlijke gistculturen van zijn eigen druiven die hij laat opkweken. Een totaal nieuwe manier om deze tweede vergisting plaats te laten vinden.

We vragen of het echt een verschil maakt in de uitkomst van de wijn; smaakt het anders? Vol plezier plopt Fabrice een fles van zijn nieuwe cuvée ‘Grande Vallée’ open en zegt: ‘Proef zelf maar.’ En terwijl hij de wijn inschenkt, vertelt hij dat de vergistingen op fles langzamer en beter verlopen. Het lijkt alsof de gisten beter overweg kunnen met deze voedingsstof. De mousse wordt zachter en beter geïntegreerd in de wijn. Ook de textuur van de wijn wordt rijker zonder de wijn langer op de gisten te laten rijpen.

We proeven de wijn en begrijpen direct wat hij bedoelt. De wijn heeft het mondgevoel van een rijke vintage cuvée en de mousse is zacht en zit vooral diep verweven in de wijn. Iets wat je niet zou verwachten van een wijn die nog geen twintig maanden rijping op fles heeft genoten. Het gesprek valt zowaar stil terwijl we genieten van deze charmante wijn.

Proost

Fabrice vertelt dat ‘we zorg mogen dragen over een prachtig stukje aarde. Dat we dat met toewijding blijven doen en nederig blijven aan de natuur en het klimaat.’ Na deze prachtige quote proosten we nogmaals en vragen we hem een magnum fles ‘Grande Vallée’ voor ons te signeren. We gaan namelijk een geweldige winactie doen naar aanleiding van ons bezoek. En je raadt het al: deze magnum is de grote prijs. Volg de onlinekanalen van WINELIFE en doe mee met de actie. Wellicht ontvang jij dan binnenkort deze zeldzame fles!

Vol inspiratie verlaten wij Mareuil-sur Ay en vol van ons prachtige bezoek rijden we terug naar Nederland. Het was een geweldig bezoek en een kennismaking met een bijzonder mens.

Fabrice bedankt!

Deze winactie is gesloten

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.