Een aangename oase

Een aangename oase

Onbekend, maar niet onbemind wijnland Moldavië heeft indrukwekkende natuur, een roemrucht verleden en lieve mensen die bouwen aan de toekomst. Château Purcari noemt zichzelf een aangename oase aan de grens van Europa. Het wijnhuis heeft een rijke geschiedenis en blijft zichzelf naar hogere kwaliteitsniveaus slepen. De wijnen werden aan het eind van de 19e eeuw op grote schaal geëxporteerd omdat ze zo populair waren bij de Russische en Engelse adel. Ze zijn hier nu goed verkrijgbaar en het proeven waard. – TEKST + BEELD REDACTIE 

Een aangename oase

Château Purcari

Het dorpje Purcari ligt in een van de bekendste wijngebieden: Stefan Voda. Dat is relatief vlak, maar Château Purcari ligt iets verhoogd. Vanaf de wijngaarden kun je de grens met Oekraïne zien liggen, zo’n 800 meter verderop. Door de oorlog en beoogde toetreding van beide landen tot de Europese Unie zou je Moldavië nu een extreem wijngebied kunnen noemen, in lijn met het WINELIFE-thema. Sinds het uitbreken van de oorlog in 2022 helpt Purcari vluchtelingen op te vangen. Ook de opbrengst van de wijnen gaat naar dit doel.

Wijnland Moldavië

Wijnbouw vormt een belangrijke economische sector, 10 procent van het land bestaat uit wijngaarden. De meesten worden bebouwd met bekende Franse druivenrassen. De zuidoostelijke punt, inclusief Purcari, ligt op dezelfde breedtegraad als Bordeaux en toont overeenkomsten met de bodem en het klimaat. Ook komt een deel van de wijngaarden overeen met het terroir van Bourgogne. Niet zo gek dus, dat vroeger Franse kolonisten interesse hadden zich hier te vestigen en dat de wijn nu liefhebbers van over de hele wereld aanspreekt. Purcari heeft sinds 1827 veel (internationale) prijzen binnengehaald.

(…)

 

Wil je meer wijnnieuws lezen?  Bestel dan hier WINELIFE nummer 78.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands