Durf, proef en bewonder: wijn uit Portugal

Durf, proef en bewonder: wijn uit Portugal

Veel mensen komen niet verder dan het noemen van merlot of chardonnay als je vraagt naar een druivensoort. Dus de druivensoorten antão vaz, trincadeira en touriga franca komen wat hen betreft van Mars. Gelukkig hoef je geen lichtjaren te reizen om eens wijn te drinken van originele authentieke druivenrassen. Sterker nog, het wijnland Portugal ligt op een paar uur vliegen van Schiphol. Plak aan je bezoek meteen een paar vakantiedagen vast, want je wilt niet meer weg als je eenmaal bent beland in het land van zon, wijn en ‘a vida tranqüila’. – TEKST PETRI HOUWELING | BEELD: HERDADE DE ESPORÃO

Durf, proef en bewonder: wijn uit Portugal

De meeste wijnlanden beperken zich tot de commerciële, internationale succesnummers als het om de druivensoorten gaat. Saai! Hoe anders is dit in Portugal! Dit wijnland bij uitstek heeft altijd zijn eigen koers gevaren als het gaat om wijn maken van autochtone en authentieke druivenrassen. De 250 verschillende rassen zijn soms wat lastig uit te spreken, maar ze smaken voortreffelijk en daar gaat het om. De vijftien publiekslievelingen van de Portugese incrowd zijn de alvarinho, arinto, malvasia, antão vaz, touriga nacional, tinta roriz, trincadeira, aragonez (tempranillo), moreto, castelão frances, alicante bouschet, roupeiro en de perrum.  

Een klein beetje geschiedenis

In Portugal wordt al vanaf het jaar nul aan wijnbouw gedaan. Het is een klein land, Nederland past er maar twee keer in. In het hele land, van het uiterste noorden in Vinho Verde tot het zuidelijke Algarve staan druiven aangeplant. In de veertien verschillende wijngebieden maakt men witte, rode, droge, zoete en mousserende wijn. 

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over wijn uit Portugal? Lees het in WINELIFE Magazine 82. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands