Druiven op de vulkaan

Druiven op de vulkaan

Borrelpraat: in iedere editie van WINELIFE Magazine hebben wij een item Borrelpraat, met het wijnnieuws dat jij niet zou willen missen. –TEKST REDACTIE | BEELD WIJNHUIS SANDRODE BRUNO IN VENETO

Druiven op de vulkaan

Vulkanische wijnen hebben een magisch imago. De brute krachten van wat ooit onder de druivenstokken gebeurd is, werken door. Mineraliteit geeft spankracht aan de wijn. Soms is de vulkanische oorsprong goed te zien. Een bijna buitenaardse plek is het eiland Fogo voor de westkust van Afrika. Hier worden wijndruiven verbouwd op zwarte asvelden op de flanken van de vulkaan. In de dorre en met stenen belaagde vulkanische grond is het een titanenwerk om de bodem te bewerken en de wijnstokken te planten, laat staan irrigeren. Maar een bodem vol mineralen, 365 dagen zon afgetopt met milde, Atlantische zeewind vormen samen wel een perfect terroir voor bepaalde druivenrassen. Ook wijngebied La Geria op de Canarische Eilanden springt in het oog. De wijnen van de bodem van versteende lava en as zijn hartig met aardse, minerale aroma’s en mooie zuren. Of neem de Golan Heights Winery in Israël, met wijngaarden op een vulkanisch veld.

Meer borrelpraat uit editie 79:

Tufsteen in Frankrijk

Ook als de samenstelling van de bodem waar de stokken staan minder vulkanisch materiaal bevat, kan dit de wijn beïnvloeden. Neem in Frankrijk Moulin-à-Vent, waar de wijngaarden op de vulkanische hellingen van het Centraal Massief liggen. ‘Pinot noir werkt hier helemaal niet’, zegt Cyril Chirouze van Château des Jacques (importeur: Kwast Wijnkopers), ‘terwijl gamay juist op deze bodem met vulkanisch gesteente uitstekend presteert.

(…)

 

Wil je meer wijnnieuws lezen?  Bestel dan hier de nieuwste WINELIFE nummer 79.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands