Dolce vita

Dolce vita

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl. In iedere editie van WINELIFE Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK | BEELD PEXELS.COM

Dolce vita

Leven als God in Frankrijk, la dolce vita; het goede leven associëren we vaak met een leven in zuidelijker gelegen landen. Het liefst mediterrane landen, waar het warmer is en zon, zee, een lekker hapje eten en goed glas wijn met familie en vrienden nooit ver weg zijn. En waar ze makkelijker met de tijd omgaan. Mañana; dat kan morgen ook wel. En morgen kan dan makkelijk volgende week, of maand, worden. Zo’n mediterraan leven helpt absoluut goed tegen stress. Maar minder tegen een overheidstekort. Het is niet geheel toevallig dat landen als Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje traditiegetrouw een (veel) hogere staatsschuld hebben dan Nederland. En het is best verwarrend dat wij Nederlanders vaak beter gedijen bij een lager tempo en minder druk, maar het tegelijkertijd niet kunnen en willen laten om dingen op onze eigen ‘betere, snellere, efficiëntere’ manier te doen. Want we zijn best trots op onze productiviteit. En welvaart. De inwoners van ons landje komen bovendien jaar in jaar uit als een van de gelukkigste op aarde uit de bus. Dus ook qua welzijn doen we het blijkbaar goed.

Ter vergelijking zoom ik even in op Italië, een land waar ik regelmatig kom. Vooral in het zuidelijker deel overigens, dat economisch een stuk zwakker is dan Noord-Italië.

[…]

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 78. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands