De wedergeboorte van champagne Charlie

De wedergeboorte van champagne Charlie

Charles-Camille Heidsieck (1822-1893) was een bon vivant, dandy, gentleman en avonturier, en als ambitieuze ondernemer voor niets en niemand bang. Hij koos een eigen koers waarmee hij al zijn opvolgers inspireerde. Ook de huidige chef de cave Cyril Brun. WINELIFE sprak met hem tijdens de presentatie van Champagne Charlie 2017. – Tekst Magda van der Rijst | Beeld Leif Carlsson

De wedergeboorte van champagne Charlie

Tik Charles Heidsieck in en je krijgt honderden hits. De recensies staan vol loftuitingen. Charles Heidsieck hoort volgens menig wijncriticus bij de Grote Namen van de Champagne. Tom Stevenson, auteur van een World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine, noemt Charles Heidsieck ‘the best-value champagne on the market’. Champagnekenner Peter Liem van CHAMPAGNE.NET en schrijver van het prachtige boek Champagne doet er nog een schep bovenop: ‘Charles Heidsieck’s sophisticated and complex Brut Réserve is one of the finest non-vintage champagnes on the market and a masterpiece of blending.’ Daarmee raakt Liem aan de kern van Heidsiecks kracht.

Assemblage = Essentie

Bij Heidsieck draait namelijk nog altijd alles om die blending, de assemblage, ook in deze tijd waarin veel moderne champenois kiezen voor champagnes afkomstig van één specifieke wijngaard en uit één oogstjaar. Die aanpak staat haaks op hoe het honderden jaren is geweest. Champagne is van oudsher een wijn die wordt samengesteld uit wijnen van verschillende druivenrassen, uit verschillende wijngaarden en uit verschillende oogstjaren. Ieder jaar wordt er door te blenden toegewerkt naar de unieke stijl van het champagnehuis.

(…)

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste WINELIFE editie 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands